Jakne iz Milića u holandskim buticima

0

MILIĆI – Holandska modna firma „Mumami“ počela je plasman ručno pletenih jakni i jastuka, koje u okviru takozvanog GIM projekta proizvode žene iz Milića. Modni dizajner i pokretač firme Asmira Salkanović izjavila je danas novinaru Srne da je zadovoljna interesom i zalaganjem milićkih pletilja.

„Zahvalna sam opštini Milići što je obezbijedila prostor gdje žene mogu da se okupljaju, konsultuju i preuzmu materijal. Žene su dobro odradile prvi dio posla, a narednih mjesec i po dana radiće se kolekcija bijelih jastuka, tako da će posla biti“, rekla je Suljkanovićeva.

GIM projekat, čiji je cilj povećanje prihoda siromašnijih slojeva stanovništva, finansira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Sarajevu.

Prije nego što su potpisale ugovor sa poslodavcem, pletilje su prošle petodnevnu obuku, u kojima su stekle dodatna znanja o tkanju.

„Vjerujem da će u budućnosti biti mnogo više posla, a sve zavisi od toga kako će tržište prihvatiti ovu kolekciju jakni. Kolekcija je predviđena za lanac eksluzivnih radnji u Amsterdamu, Hagu, Utrehtu i Roterdamu“, objašnjava Suljkanovićeva.

Partneri projekta u Milićima su opština Milići, koja je objavila javni poziv i okupila kandidatkinje, te milićka firma „Vuna-san“, koja je snabdjevač sirovinom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare