Jajčani i Trebinjci najbolji na reliju Kozara-Sutjeska

0

FOČA – Na Tjentištu je danas završen trodnevni auto-reli „Kozara-Sutjeska“ trijumfom Sportskog auto-kluba „Komotin“ iz Jajca u kategoriji „sprint“ i Auto-moto društva „Hercegovina“ iz Trebinja, u kategoriji „turist“.


Na ovoj tradicionalnoj sportskoj, ali i saobraćajno-preventivnoj i turističkoj manifestaciji, učestvovao je 101 vozač.

U generalnom poretku najbolji su bili, u kategoriji „sprint“ Davor Sikima iz kluba „Komotin“, a u kategoriji „turist“ Vučko Bašić iz „Hercegovine“.

Bašić je istakao da su vozači iz Trebinja prešli gotovo 850 kilometara, ali da su ih automobili dobro „slušali“.

„Reli se ne svodi samo na ispit spretnosti, nego su tu i ispiti tačnosti i brzine, a naravno dužni smo ispred Auto-moto saveza da promovišemo bezbjednu vožnju“, rekao je Bašić.

On je dodao da je poligon spretnosti bio lakši od vožnje magistralom od Foče do Tjentišta, koja je veoma uska sa dosta krivina i sa neravnim kolovozom, uz nadu da će putevi u Srpskoj biti bolji.

Na završnoj ceremoniji na Tjentištu uručena je i posebna plaketa višestrukom šampionu „Relija Sutjeska“ Ivicu Maliću, članu „Komotina“ iz Jajca za dugogodišnji doprinos promociji auto-sporta i Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Malić je i ove godine osvojio šampionski pehar u jednoj od klasa u kategoriji „sprint“.

„Dolazim ovdje već 15 godina i plaketa je za mene veliko priznanje. Mi iz Jajca smo ovdje uvijek u velikom broju i nadam se da će i klubovi iz Republike Srpske masovnije učestvovati, jer Sutjeska to zaslužuje“, rekao je Malić.

Veoma uspješan nastup imao je i njegov sin Kristijan, koji se našao pored oca na pobjedničkom postolju, za sada na dva stepenika niže, pokazavši da bi „Sutjeskom“ još dugo mogli vladati vozači iz porodice Malić.

Reli se sastojao iz dvije etape, od Banjaluke do Kozare i od Kozare do Sutjeske, u okviru kojih je organizovano više disciplina, pa se osim brzine, koja je i ovoga puta bila odlučujući faktor, ispitivala spretnost vozača i poštivanje saobraćajnih propisa, kao i teorijsko znanje o pravilima saobraćaja.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić kaže da su ispitima tačnosti htjeli da vide koliko su vozači koji vole velike brzine sposobni da voze sporo.

„Imali su zadatu rutu od 200 metara i zadato vrijeme i kažnjavala se svaka desetinka sekunde bržeg prolaska kroz cilj ili sporijeg, a nije se smjelo zaustaviti. Odmah zatim smo u narednoj disciplini `brzinski ispit` htjeli da vidimo koliko brzo mogu to da urade“, objašnjava Babić.

U ocjenskoj vožnji magistralnim putem radarima je kontrolisano da li učesnici relija poštuju ograničenja brzine, a patrole AMS RS nadgledale su da li se poštuju i ostala pravila saobraćaja, poput prvenstva prolaza, ispravnog preticanja i drugih situacija na putu.

„Bilo je prekršaja, ne mnogo, ali ih je bilo. Od stotinu takmičara, manje od 10 ih je prekoračilo brzinu, što je dosta dobro“, rekao je Babić.

Ceremoniji dodjele priznanja prisustvovao je i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić koji je podsjetio da „Reli Sutjeska“, sada dio Relija „Kozara-Sutjeska“, baštini tradiciju iz bivše države koja je duga više od pola vijeka.

„Ovo je lijepo druženje zaljubljenika u automobilizam, ali se prije svega promoviše bezbjednost saobraćaja i poznavanje propisa. Ova manifestacija povezuje dva mjesta – Kozaru i Sutjesku, koji su od velikog istorijskog značaja“, napomenuo je Trninić.

Posebne nagrade uručene su nastarijem učesniku relija osamdesettrogodipšnjem Emiliju Rolihu iz Banjaluke i najuspješnijoj dami za volanom Dragani Beslać iz ekipe Minstarstva saobraćaja i veza, te plaketa Mitru Jekiću za razvoj karting sporta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare