Jahorina: Zašto više nema skijanja za „cenera“?

0

Javna je tajna da se prethodnih godina na Jahorini skijalo za „cenera“ ili se puštalo preko „štele“. Ove godine na Jahorini je malo onih kojima je to pošlo od ruke.

Olimpijski centar Jahorina je napravio dobar potez i u predprodaji ponudio ski pass po 50% nižim cijenama u odnosu na sezonu i na taj način zadovoljio sva skijaška društva, klubove, organizacije, ali i one koji žive od ski učenja. Prilikom kupovine sezonske karte, svaka osoba je fotografisana i u bazu podataka su unesene informacije. Na ovaj način je onemogućeno popularno iznajmljivanje ski pass-ova iz razloga što na ulaznim kapijama postoje kamere, ponekad i kontrole. Ako karta bude uhvaćena, biće trajno blokirana.

Prethodnih godina je bila popularna i kupovina dječijih ski pass-ova, od strane odraslih. Dječiji dnevni ski pass koša 20 KM, a za odrasle 30 KM. Ovaj način prevare se najlakše otkriva i prema riječima ljudi sa staze, ove godine je dosta karti blokirano.

Proteklih godina se transport mogao koristiti tako što bi se malo „počastili“ radnici na polaznoj stanici. Sada to na stanicama koje su pokrivene kamerama nije moguće.

Međutim, ne funkcioniše sve idealno kao što je zamišljeno. Uvijek i u svemu postoje određeni propusti koji otvaraju prostor za manipulaciju, ali i pored toga, „švercovanje“ je svedeno na jako mali procenat.

S obzirom da Jahorina ima najjeftiniji ski pass od svih ozbiljnijih skijališta u Evropi, cijene za turiste su prihvatljive, međutim skijanje je skupo i biće sve skuplje za naš „lokalni“ standard.


Na fotografiji je prikazan ulaz na šestosjed Poljice, gdje skijaši prislanjaju svoju kartu na skenirana polja, koja im daju zeleno svjetlo za prolaz. Ulaz je svakodnevno nadgledan od strane OC Jahorina.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare