Jahorina: U toku izgradnja sistema za vještačko osnježavanje

0

Na Jahorini su u toku radovi na izgradnji sistema za vještačko osnježavanje koji izvodi italijanska firma „Snow star“. Osnježavanje će biti postavljeno na stazi „Skočine“ jer ona najbolje zadovoljava sve prirodne i tehničke uslove, te na prevojima staza „Ogorjelica 1 i 2“. Vrijednost projekta je 3,5 miliona KM, a izgradnja mreža infastrukture je raširena na nekoliko lokacija na Jahorini.

Novi sistem za osnježavanje je u skladu sa savremenim ekološkim standardima, jer se u proizvodnji snijega ne koriste nikakvi aditivi, već isključivo voda i vazduh, pri odgovarajućem pritisku i temepraturi. „Topovi“ će biti u mogućnosti da pri odgovarajućoj temperaturi cijelu stazu Skočine kvalitetno osnježe za 100 sati.

Pri optimalnoj temperaturi od minus 5,5 stepeni Celzijusa, staza Skočine, prevoji na stazama Ogorjelica 1 i 2 i put do baze, što je površina nešto veća od 10 hektara, u pomenutom periodu mogu biti prekriveni snježnim pokrivačem debljine 35 centimetara, pri čemu treba istaći i karakteristiku vještačkog snijega da se teže topi i predstavlja idealnu podlogu za prirodni pokrivač.

U planu je i izgradnja novog šestosjeda na stazi „Skočine“ što će dati novi kvalitet ovom projektu.

Fotografije:

DSCN0659.jpg DSCN0660.jpg DSCN0661.jpg DSCN0662.jpg DSCN0663.jpg

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare