Jahorina u plusu, Kupres u debelom minusu

0

Na Jahorini je juče bilo sunčano vrijeme, s temperaturom od minus osam stepeni Celzijusa, što uz visinu snijega od 140 centimetara omogućava idealne uslove za skijanje i boravak na ovoj planini, saopšteno je iz Olimpijskog centra „Jahorina“. Rade svi ski-liftovi, uključujući i šestorosjed na Poljicama, a u funkciji nije samo dvosjed na ovoj stazi. Radno vrijeme ski-liftova je od devet sati do 16 časova.

– Rezultati ovogodišnje zimske turističke sezone na Kupreškoj visoravni su katastrofalni, a glavni krivac za to su lude kiše u glavnom dijelu sezone, od 24. decembra prošle godine do polovine januara ove – ocijenio je direktor i vlasnik Sportsko-rekreacionog centra i hotela „Adria-ski“, Zvonko Bagarić.

Govoreći o zimskoj turističkoj sezoni, koja je pri kraju, Bagarić je lokalnom radiju u Livnu rekao da u špicu sezone na Kupreškoj visoravni nije bilo snijega, zbog čega su smještajni kapaciteti hotela „Adria-ski“, koji ima 250 ležaja, bili iskorišćeni samo 20 odsto.

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka snijega tri puta je korišćen sistem za vještačko zasnježivanje skijaških staza, ali je svaki put trud bio uzalud, jer su kiše, neuobičajene za Kuprešku visoravan u zimskom periodu, upropastile skijaške staze i otjerale goste i ljubitelje rekreacije na snijegu.

Bagarić je podsjetio da je ovo već četvrta uzastopna zimska sezona koja bilježi vrlo loše rezultate, zbog čega već razmišlja kako da kapacitete Sportsko-rekreacionog centra na Čajuši prilagodi ljetnoj sezoni, koja bi bila obogaćena adekvatnim sadržajima kao što su fudbalska i teniska igrališta, biciklističke i trim staze.

– Da sam znao šta me čeka i kakve će posljedice imati globalno zatopljenje na zimski turizam, nikada ne bih ulagao u kapacitete i infrastrukturu na Kupreškoj visoravni, ali sada iz ovog povratka nema – rekao je Bagarić.

On je dodao da je u projekte obnove i uređenje hotela „Adria-ski“, izgradnju infrastrukture Sportsko-rekreacionog centra sa ski-liftovima i sistema za vještačko zasnježivanje skijaških staza od 2001. godine uložio oko 15 miliona KM vlastitih i kreditnih sredstava.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare