Jahorina postaje turističko carstvo

0

Ministar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković, u subotu je na taverni jahorinskog hotela „Bistrica“ zvanično otvorio zimsku turističku sezonu u BiH i na taj način stavio pečat na trodnevnu manifestaciju „U susret zimi, u susret prijateljima“, koju su zajednički podržali Vlada RS, kao generalni pokrovitelj, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, OC Jahorina, Udruženje hotelijera s olimpijske planine, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, medijski koncept „Turizam plus“, Grad Istočno Sarajevo i ovdašnje opštine. Obraćajući se brojnim zvanicama, turističkim poslenicima s Jahorine i drugih destinacija u RS i BiH, kao i širokom auditorijumu, koji je zvaničnu ceremoniju otvaranja zimske turističke sezone mogao da prati u direktnom televizijskom prenosu, ministar Gluhaković je poručio da je Vlada RS snažno podržavala sve investicione i promotivne projekte u turizmu, kazavši da će takvo opredjeljenje biti prisutno i ubuduće.

– Ove godine, u zimske centre i banjske kapacitete investirano je preko 35 miliona KM, što jasno potvrđuje odnos prema turizmu, kao privrednoj grani od koje se opravdano očekuje da otvori nove razvojne perspektive – poručio je Gluhaković.

U ime domaćina, skupu se obratio načelnik opštine Pale, Slobodan Savić, i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Vinko Radovanović, koji su zajednički ocijenili da je turizam okosnica razvoja ovdašnjih opština i grada u cjelini, te da to i ubuduće može i mora biti.

– Opština Pale dobitnik je „Zlatne turističke ruže“, ali i drugog po redu priznanja u okviru Bikon šeme, upravo na temu razvoja turizma, što je podstrek za realizaciju daljih ambicioznih planova u ovoj oblasti, kojoj i posvećujemo ponajviše pažnje u ukupnim strateškim razvojnim planovima – rekao je Savić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva smatra da su grad i opštine koje ga čine, svjesne činjenice da posjeduju bogate resurse, te da žele učiniti sve kako bi oni bili iskorišćeni na najbolji mogući način i na dobrobit građana ovog kraja i RS u cjelini.

– Novim konceptom, koji podrazumijeva zajedničko učešće brojnih činilaca u kreiranju turističkog proizvoda Jahorine i drugih ovdašnjih mikro-destinacija, kao i agresivnijom promocijom, nastojimo da obezbijedimo novi kvalitet i u periodu koji je obilježila ekonomska kriza – rekao je Radovanović, najavljujući i februarski „Gastrofest“ na Jahorini, kao i značajnu novinu oličenu u prestižnom Muzičkom festivalu na otvorenom, početkom marta naredne godine.

Otvaranje sezone bilo je i dobar povod da Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo uruči priznanja najboljim pojedincima i privrednim subjektima u turizmu, medijima, te javnim ličnostima koje su doprinijele promociji turističkih kapaciteta i razvoju turizma uopšte. Dodijeljeno je 20 priznanja u različitim kategorijama, a za ličnost godine u turizmu proglašen je Branko Koroman, direktor OC Jahorina, dok su posebna priznanja uručena RTRS i Ministarstvu finansija RS, odnosno ministru Aleksandru Džombiću. Poseban poklon direktor ovdašnje gradske turističke organizacije, Savo Kovač, uručio je i ministru trgovine i turizma RS, Predragu Gluhakoviću. Džombić je istakao da je srećan što je u posljednjoj deceniji, otkad redovno posjećuje Jahorinu, imao priliku da upozna ovdašnje dobre ljude i domaćine, kao i da pomogne da olimpijska planina bude mjesto najveće investicione izgradnje u turizmu na ovim prostorima u posljednje dvije i po decenije.

– Vlada RS izvršila je dokapitalizaciju OC Jahorina u vrijednosti od 26 miliona KM, preko IRB RS, da bi omogućila izgradnju dva savremena šestorosjeda na planini, što je vjerovatno najveća investicija poslije sarajevske Olimpijade, a možda i veća od onih koje su tada realizovane. Zato posebno zahvaljujem i izvođačima radova, italijanskoj kompaniji „Lajtner“ i domaćem preduzeću „Majneks“, koji su nerijetko radili i noću kako bi ovaj projekat bio pravovremeno završen – rekao je Džombić, izražavajući zahvalnost i svim radnicima OC Jahorina.

On je najavio da Vlada RS ima jasne ciljeve po pitanju razvoja Jahorine, te da nema mjesta sumnji da će oni biti uskoro i ostvareni.

– Nadam se da nam konkurencija neće zamjeriti, ali moram jasno poručiti da je želja i namjera Vlade RS da od Jahorine napravi najbolji skijaški centar i centar zimskog turizma u regionu – rekao je Džombić, kazavši da se u tom smjeru planira realizacija niza razvojnih projekata iza kojih će čvrsto stajati republička Vlada i IRB RS.

Otvaranje zimske turističke sezone obilježio je i bogat kulturno-zabavni program, u kojem je učestvovao estradni umjetnik Igor Vukojević, kulturno-umjetnička društva „Slavija“ iz Istočnog Novog Sarajeva i „Proleter“ iz Sarajeva, a bile su tu i izvorne ženske pjevačke grupe „Javorina“ iz Pala i „Sveti Dimitrije“ iz Nevesinja, kao i Banjalučki tamburaši.
Istovremeno je upriličena i tradicionalna Turistička berza, degustacija lovačkog kotlića, a za najmlađe posjetioce olimpijske planine organizovane su igre na snijegu, pa čak i svojevrsni snježni rafting.

Kvalitet po manjim cijenama

Direktor OC Jahorina, Branko Koroman, i predsjednik Udruženja hotelijera s Jahorine, Aleksandar – Bato Prović, ocijenili su da olimpijska planina ove sezone nudi kvalitet više u svim segmentima.

– Izgradnjom šestorosjeda, koji će u ovoj fazi imati kapacitet od po dvije hiljade skijaša na sat, riješili smo jedan od najvećih dosadašnjih nedostataka i to je svakako nešto što će u velikoj mjeri poboljšati ukupnu ponudu – rekao je Koroman, dok je Prović naglasio i činjenicu da su svi hotelijeri smanjili cijene smještaja i usluga od pet procenata do 30.

Nagrade za najbolje

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo nagradila je i agenciju „Jolly travel“ iz Beograda, Gradsku turističku organizaciju Kragujevca, „Maxi Comerc“ iz Pala, ovdašnju mesnu industriju „Panifleks“, Kuću za odmor „Stevanović“, hotel „Bistrica“, turističkog novinara Đorđa Mihajlovića i novinarku BH radija Vanju Iličić, kao i novinsku kuću „Dnevni avaz“, dok je kao nabolji hotelski menadžer u ovoj godini nagrađen Mirko Golijanin iz jahorinskog „Termaga“. Zanimljivo priznanje dobila je i najbolja sobarica, Milanka Poljaković, iz hotela „Bistrica“, njen radni kolega Bojan Škipina, kao najbolji konobar, te Dejana Babić iz hotela „Board“, kao najbolji recepcioner.
Za najboljeg kuvara proglašen je Velimir Kankaraš iz aparthotela „Vučko“, a nije izostalo ni priznanje najboljem policajcu, Gavru Džini.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare