Jahorina nudi najviše

0

Zimske ljepotice Jahorina, Javor, Vlašić, Kozara i druge spremno su dočekale zimsku sezonu i novogodišnje praznike. Uz cijene koje su ove godine bile znatno manje nego ranijih, broj posjetilaca nadmašio je prošlu zimu. Tome su doprinijele niže cijene, koje su, kako su ugostitelji i najavili bile manje od pet odsto do 30 odsto, zavisno od kategorije smještaja. Ekonomska kriza zasigurno je uticala na to da je raspitivanje turista za cijene i uslove zimovanja na Jahorini malo kasnilo u odnosu na prethodnu sezonu, ali stanje se popravilo već s prvim snijegom na ovoj planinskoj ljepotici. Kapaciteti u novogodišnjoj noći bili su popunjeni, ali svi baš ne mogu da se pohvale činjenicom da već imaju, kako se to ovdje turističkim žargonom kaže, pokriven januar i nastavak zimske sezone.

Hotelijeri ove godine nude i produžene vikend-aranžmane, a hotelijeri i vlasnici objekata koji pružaju usluge takozvanog privatnog smještaja snizili su cijene od 20 odsto do 30 odsto, što bi trebalo da doprinese i većem interesovanju turista.

VlasicCijene dnevnog boravka na bazi polupansiona kreću se od 35 evra, pa do 80 evra, koliko to stoji u elitnim, visokokategorisanim hotelima, saznajemo u Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo iz koje pozivaju sve ljubitelje skijanja i dobre zabave da što prije krenu put Jahorine.

Ono od čega ovdašnji turistički poslenici ponajviše očekuju svakako jeste činjenica da će uskoro biti puštene u rad savremene, nove instalacije vertikalnog transporta, šestorosjedne žičare, što je novina u primarnim sadržajima na skijalištu. Takođe, ime Jahorine već decenijama sinonim je za dobro skijanje, pa svi vjeruju i da će se mnogi odlučiti da zimuju upravo na ovoj planini, koja raspolaže sa čak 25 kilometara uređenih staza.

Sve do otvaranja novih žičara na snazi je i popust od deset odsto na sve vrste ski-pasa, dok ne treba zanemariti činjenicu da je još ozbiljniji popust obezbijeđen za sve organizovane grupe učenika, studenata, kao i članove sportskih klubova.

Predsjednik Udruženja hotelijera s Jahorine, Aleksandar – Bato Prović, kaže da je bilo sasvim realno očekivati da će se kriza odraziti i na svojevrsnu dinamiku rezervacija, ali i ističe da, na primjer, u apart-hotelu „Vučko“, čiji je suvlasnik, nisu nezadovoljni.

knezevo-6– Prilično smo zadovoljni prodajom aranžmana za januar. Očekujemo da će otvaranje šestorosjeda, manje cijene smještaja, kao i zavidan kvalitet usluge, ipak na kraju za rezultat imati uspješnu sezonu – veli Prović.

Na Kozari cijena smještaja ostala je nepromijenjena u odnosu na prošlu sezonu, a smještaj se može rezervisati kako u privatnim hotelima, tako i u bungalovima.

– Cijena za bungalove je vrlo povoljna i iznosi 100 maraka za šest lica na 24 časa, dok se cijene smještaja za pansion „Bijele noći“ i hotel „Monument“ kreću od 60 maraka do 200 maraka, u zavisnosti od vrste usluga – ističe Nataša Pjević, referent u Nacionalnom parku „Kozara“.
Pored smještaja na ovim planinama ljubitelji snijega i zimskih radosti mogu svakako da nađu i zanimljiv snježni program.

Prema riječima Pjevićeve, Nacionalni park „Kozara“ u prošloj godini posjetilo je preko 65.000 posjetilaca, a s obzirom na to da je sezona skijanja na Kozari odavno počela, nadaju se i da će posjetilaca do kraja zime biti veoma mnogo.

Planina_Jahorina_03Pjevićeva je dodala da poludnevni ski-lift kapaciteta za 900 lica na sat košta deset maraka, dnevni 15, a noćno skijanje je 13 maraka. U ponudi je i dječji ski-lift na kojem može da se preveze 4.150 djece na sat vremena, gdje je za veliku stazu cijena deset maraka, a poludnevna sedam.
Cijela staza osvijetljena je sa oko 20 reflektora, a organizovana je i ski-škola, kao i mogućnost najma opreme.

Da se dobrom opremljenošću i spremnošću mogu pohvaliti i sa snježne ljepotice Vlasenice, pokazuje i staza duga pet kilometara za odrasle, ali i staza pod nazivom „Javorova poljana“ namijenjena za najmlađe.

Na Vlasenici postoji jedan veliki ski-lift tipa „Tanjir“, dužine je 900 metara i kapaciteta od 850 skijaša na sat i dva mala bebi ski-lifta kapaciteta 350 skijaša na sat.

– Dnevna cijena karte za mali ski-pas jeste 15 maraka, a za veliki je 20 maraka – ističe Nenad Lelek, direktor Turističke organizacije Vlasenica.

Planina_Jahorina_04Lelek kaže da je u završnoj fazi i postavljanje petnaestak višenamjenskih objekata koji će biti za potrebe osoblja, ambulanti, ski-servisa, kafeterija i info-centar.

I dva vlasenička hotela smanjili su cijene smještaja.

U hotelu „M“ cijena polupansiona za jedno je 60 maraka u dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi, a cijena polupansiona u istim sobama u hotelu „Panorama“ jeste 33 marke.

Čari Vlašića i Kupresa

Za skijaše su spremni i ski-liftovi na Vlašiću, gdje je cijena poludnevne karte 16 maraka, dnevne 22 marke, a noćne karte 12 maraka. Zainteresovani mogu kupiti i kartu za sedam dana, čija je cijena 132 marke.

Zimska turistička sezona na Kupreškoj visoravni zvanično je otvorena 12. decembra. Ljubiteljima skijanja na raspolaganju je 12,5 kilometara uređenih skijaških staza, dva ski-lifta, škola skijanja za početnike, a ove godine ponuda je obogaćena i ski-vrtićem koji je posebna pogodnost za roditelje i djecu.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare