Jahorina jedna i jedina (video)

0

Kada želimo da istaknemo značaj i veličinu Jahorine, mi za nju kažemo da je „olimpijska planina“. Međutim, Jahorina je mnogo više od toga.

Priroda joj je podarila sve. Jahorina je svojom veličinom sačuvala mir i tišinu, na svojim prostorima ponudila život biljnom i životinjskom svijetu, ljudima podarila čistu i hladnu planinsku vodu. Njeni pašnjaci vijekovima su bili hrana za stoku. Rijeke iz njenih izvora su bogate ribom, a šume divljači. Planinu su ophodili brojni travari, tražeći ljekovito bilje od kojeg spremaju čaj i melem.

Jahorina je sama po sebi lijek za dušu. Njene blage padine u zimskom periodu dekorišu skijaši, dok je ljeti Jahorina idealno mjesto za šetnju i jačanje ljudskog bića. Ovdje je sve pitomo i blagonaklono. Na Jahorini je sve u znaku prirode i ljubavi.

Još od vajkada, Jahorina je bila interesantna istraživačima. Već na počatku austrougarske okupacije, brojni naučnici su došli da istražuju raznolik biljni i životinjski svijet. Za njih je Jahorina jedna od najljepših planina u Evropi, a za nas je Jahorina, bila i ostala jedna i jedina.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare