Jahorina film festival 2012: Grand pri iranskom filmu „Blagoslov“

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Bakir Ajanović zatvorio je sinoć na Palama 6. Međunarodni festival ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival 2012“, koji je okupio 80 autora iz 22 države, od kojih je najuspješniji bio iranski film „Blagoslov“.„Bez ekologije više nema turizma, koji razvojem civilizacije postaje jedna od najosjetljivijih privrednih grana u svijetu, pa tako i kod nas“,rekao je Ajanović na ceremoniji zatvaranja Festivala.


On je istakao da je Ministarstvo trgovine i turizma Srpske svjesno te činjenice i da je spremno da se uhvati u koštac sa izazovima modernog vremena usvajanjem svjetskih eko-standarda.

Čestitajući dobitnicima nagrada i priznanja, Ajanović je potvrdio želju i spremnost Vlade Republike Srpske da i ubuduće snažno podržava „Jahorina film festival“.

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je Srni da je ovaj projekat, u programskom smislu, a posebno u smislu podrške Vlade Republike Srpske i premijera Aleksandra DŽombića lično, obezbijedio visok umjetnički i kreativni nivo.

„Ovo je zaista naše najbolje izdanje do sada, i to nam daje snagu i polet da u budućnosti postižemo još bolje rezultate i snažnije afirmišemo Jahorinu, Republiku Srpsku, i BiH“, poručio je Despić.

Prestižna nagrada „Gran pri BiH“ na 6. Međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival 2012“, odlukom Stručnog žirija, dodijeljena je večeras na Palama filmu „Blagoslov“, autora Mehdija Moradija iz Irana.

U kategoriji „Ekološki film“ nagradu Zlatna lincura osvojio je film „Sjenka plave“, francuskog autora Karlosa Laskana, Srebrna lincura pripala je filmu „U potrazi za perzijskim leopardom“ autora iz Irana Fatolaha Amirija, dok je za film „Otopljavanje Alpa“ Valtraud Pašinger iz Austrije dobio Bronzanu lincuru.

Nagrada Zlatna borovnica u kategoriji „Turistički film“ pripala je Dinu Kasalu za film „Nebo“, Srebrnu borovnicu dobila je NJemica Suzan Rajhenbah za film „Sevenes“, a Bronzana borovnica otišla je u ruke autoru filma „Mobi Dika“, Nebojši Iliću iz Srbije.

Za najbolji Kratki promotivni film, žiri je proglasio film „Una“ autora iz BiH Hasana Arnautovića, kojem je pripala nagrada Zlatni javor.

Srebrni javor za film „Saputnice“ dobila je Ivana Rethas, dok je Bronzani javor dodijeljen filmu „Nebeske stolice“ Dalibora Đokića, oboje iz Srbije.

Specijalne nagrade Direkcije festivala dodijeljene su filmovima „Moj globus i ja“ Janesa Tadića iz BiH za promociju starih zanata, „Jezera i planine Karintia, radost života“ Adriana Botara iz Austrije za jedinstven prikaz turističke destinacije, „Afričke priče“ Miroslava Simonovića iz Srbije za najbolju tv-reportažu, kao i „Molitva za Ulog“ Slađane Bratić iz BiH za istraživački pristup.

Dobitnici ove nagrade su i filmska ostvarenja „Ruma – srce Srema“ Igora Čolaka iz Srbije za jedinstven prikaz turističke destinacije, „Miljacka“ Mirnesa Hasanpašića iz BiH za istraživački pristup, „Pasji dani“ Marije Aranđelović iz Srbije za istraživački pristup, „Malo mi fali“ Sime Brdara iz Srbije za toplu ljudsku priču i „Vrijeme je“ Vladimira Banića iz Srbije za zanimljiv eksperiment u filmu.

Žiri festivala činili su ambasador Brazila u BiH Hoze Augusto Lindgren Alves, koji je predsjednik, dok su članovi akademik iz Sarajeva Sulejman Redžić, filmski kritičar iz Niša Dejan Dabić, predsjednik Evropske federacije turističke štampe iz Španije Konča Pelajo i režiser iz BiH Ratko Orozović.

Ovoj svečanosti prisustvovali su i potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, ambasadori akreditovani u BiH, direktori fondova za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, predstavnici lokalnih vlasti, učesnici festivala, gosti i drugi ljubitelji filma.

Na Festivalu je prikazano 80 filmova iz Austrije, Azerbejdžana, BiH, Češke, Crne Gore, Estonije, Finske, Francuske, Hrvatske, Indije, Irana, Italije, Kanade, Kenije, Mađarske, Makedonije, NJemačke, Norveške, Rusije, Srbije i Turske.

Generalni pokrovitelj 6. Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival 2012“ bila je Vlada Republike Srpske, čiji je predsjednik Aleksandar DŽombić i otvorio ovaj renomirani međunarodni filmski događaj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare