Jačati saradnju sa grčkim univerzitetima

0

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu iskazali su na današnjem sastanku spremnost da saradnja ove visokoškolske ustanove i grčkih univerziteta bude intenzivnija i bolja u narednom periodu, imajući u vidu dobre istorijske odnose dva naroda.

Kulić je naveo da je ovo druga posjeta grčkog ambasadora Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i podsjetio da je prva realizovana u oktobru prošle godine, te da su tada bili iznenađeni koliko je nizak nivo saradnje ove visokoškolske ustanove sa univerzitetima u Grčkoj.

Prema njegovim riječima, već tada je dogovoreno da se nešto po tom pitanju mora promijeniti i već se krenulo u realizaciju određenih aktivnosti.

„Zahvaljujući ambasadoru i Ambasadi Grčke, naš univerzitet je početkom godine potpisao prvi sporazum o saradnji sa Univerzitetom Zapadna Makedonija iz Kozanija koji podrazumijeva razmjenu nastavnika, saradnika i studenata, učešće u međunarodnim projektima. Zahvaljujući ambasadoru potpisan je Memorandum o saradnji sa Institutom za balkanske studije koji se nalazi u Solunu“, izjavio je Kulić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da su na dobrom putu, što je veoma značajno za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, da bude potpisan i sporazum o saradnji sa prestižnim Aristotelovim univerzitetom u Solunu.

„Prosto je nedopustivo da je toliko nizak nivo saradnje između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i grčkih univerziteta, imajući u vidu činjenicu o istorijskom i prijateljskom odnosu naroda. Tokom dešavanja u proteklom ratu u BiH, veliki broj naše djece, naših porodica boravio je u Grčkoj i ostvarili su neraskidive veze. To nas obavezuje da i mi sa univerziteta našu saradnju intenziviramo“, istakao je Kulić.

Papandreu je rekao da je današnji sastanak bio prilika da doniraju značajnu kolekciju knjiga na grčkom jeziku za univerzitetsku biblioteku i akademsku zajednicu.

On je dodao da je Ambasada Grčke u BiH pokrenula veoma značajnu akciju saradnje sa obrazovnim ustanovama, posebno Republike Srpske.

„Pokrenuli smo akciju otvaranja grčkih kutaka širom BiH i već smo jedan osnovali u Doboju, a u planu je da u maju bude otvoren u Banjaluci“, naveo je Papandreu.

On je podsjetio da se ove godine navršava 200 godina od početka grčkog ustanka i oslobođenja Grčke od Turaka, što predstavlja veliki jubilej, te da je s tim u vezi grčka Ambasada pokrenula aktivnost pisanja studentskih sastava o ovoj temi.

„Teme su upućene na univerzitete u Istočnom Sarajevu i Banjaluci i studenti istorije, ali i drugi, bave se pisanjem različitih tekstova, eseja o ovoj temi. Ovih dana ćemo dobiti te tekstove na adresu naše ambasade i najbolje autore ćemo nagraditi“, rekao je Papandreu.

On je izrazio zadovoljstvo što imaju priliku da grčki jezik, istoriju i kulturu promovišu u obrazovnim ustanovama Republike Srpske, ističući da su naišli na veliko odobravanje domaćina.

Papandreu je dodao da je Ambasada Grčke u BiH pokrenula aktivnost posredstvom Ministarstva spoljnih poslova i institucije „Helenski fond za kulturu“, koja funkcioniše kao predstavnik grčke kulture širom svijeta, da profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula bude zvanični predstavnik grčke kulture u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare