Jačanje univerzitetske saradnje između Srpske i Japana

0

Univerziteti u Istočnom Sarajevu i Banjaluci danas su posredstvom Ambasade BiH u Japanu potpisali sporazum o saradnji sa Fukuoka univerzitetom iz istoimenog japanskog grada, koji precizno definišu pravce partnerskih aktivnosti u narednih pet godina.

S obzirom na okolnosti izazvane pandemijom virusa korona i uvođenjem ponovnog vanrednog stanja u pojedinim dijelovima Japana, te zbog toga i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva ova tri univerziteta na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, sporazume, koje je ranije potpisao predsjednik Fukuoka univerziteta, danas su potpisali i rektori dva javna univerziteta iz Srpske, saopšteno je iz Ambasade BiH u Japanu.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila nakon posjete ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana Fukuoka univerzitetu krajem decembra prošle godine, a u međuvremenu je usaglašavan konačni tekst sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju medicinskih fakulteta, s obzirom na to da je Univerzitetska bolnica iz Fukuoke jedna od najboljih bolnica u Japanu.

Osim opšteg sporazuma, potpisani su i posebni sporazumi o načinu realizacije razmjene studenata između univerziteta potpisnika sporazuma.

Grad Fukuoka ima 1,6 miliona stanovnika.

(www.palelive.com / Srna / Foto: UIS)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments