Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH

0

Juče je, na Jahorini, završen dvodnevni seminar „Tokovi i perspektive u predškolskom odgoju u svijetu i kod nas“, u organizaciji UNICEF-a, u sklopu projekta „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“. Seminaru su prisustvovali predstavnici pedagoških zavoda, ministarstava obrazovanja i pedagoških fakulteta iz cijele BiH. Ciljevi seminara bili su: predstaviti priručnike „Pravo na igru“ i „Učimo živjeti zajedno u miru, od ranog djetinjstva“, razmijeniti iskustva različitih aktera u predškolskom odgoju i obrazovanju, te inicirati stručni dijalog sa akademskom zajednicom u BiH o tokovima i perpektivama predškolskog odgoja.  Preporučeno je da akademska zajednica počne promišljati o filozofiji odgoja u odnosu na društvo u kojem živimo, kao i unaprijediti saradnju unutar akademske zajednice. Jedan od zaključaka bio je da se unaprijedi kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja putem stručnog usavršavanja.

„Jedno od pitanja na koje je potrebno odgovoriti je kako povećati obuhvat djece u predškolskom obrazovanju. Zabrinjavajuća činjenica je da više od 90 posto djece u BiH ima pravo ali ne i pristup predškolskom obrazovanju“, rekla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, naglašivši opredjeljenje UNICEF-a da uz pomoć Evropske komisije, Vlade Norveške i odjela Vlade Velike Britanije za međunarodnu saradnju pomaže unapređenju programa ranog rasta i razvoja.

Tokom seminara naglašena je i važnost međusektorske saradnje u unapređenju kvaliteta i obuhvata predškolskog odgoja i obrazovanja, približavanja predstavnika akademske zajednice i odgajatelja, te konstantni rad na podizanju svijesti javnosti o značaju ranog rasta i razvoja – stoji u saopštenju.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare