Jačanje saradnje javnih univerziteta iz Republike Srpske i Japana

0

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i prestižni Šinšu /Shinshu/ univerzitet iz Japana, koji se ubraja u 1.000 najboljih svjetskih univerziteta, potpisali su, posredstvom Ambasade BiH u Japanu, Sporazum o saradnji na period od pet godina.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo rektora Soičira Nakamure /Soichiro Nakamura/, ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, prorektora i profesora, organizovana je juče na japanskom univerzitetu u prefekturi Nagano.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja, kao i učešće u projektima od obostranog interesa, saopšteno je iz Ambasade BiH u Japanu.

Realizacija potpisivanja sporazuma uslijedila je nakon posjete ambasadora Berjana japanskom univerzitetu prošle godine. U međuvremenu je usaglašavan konačni tekst sporazuma, sa posebnim fokusom na saradnju medicinskih i poljoprivrednih fakulteta dva univerziteta.

Berjan je, s obzirom na okolnosti izazvane pandemijom virusa korona i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva Univerziteta u Istočnom Sarajevu na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, uručio prigodan poklon rektoru japanskog univerziteta u ime rektora Milana Kulića, sa simbolikom prirodnih ljepota i poljoprivrednih potencijala Republike Srpske.

Ova izuzetno respektabilna ustanova sa tri kampusa, osnovana 1949. godine, nekoliko godina zaredom proglašena je najboljim ekološkim japanskim univerzitetom.

Prema svjetskoj listi „UI GreenMetric World University Rankings 2020“ ekoloških univerziteta, Šinšu univerzitet zauzima 38 poziciju.

Potpisanim Sporazumom proširuje se saradnja sa univerzitetima iz Srpske, s obzirom na to da je u prethodnom periodu i Univerzitet u Banjaluci potpisao sporazum o saradnji sa ovim čuvenim japanskim univerzitetom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare