Izvorni Dejtonski sporazum garant za stabilnu budućnost

0

BANJALUKA – U BiH je neophodno vratiti se izvornim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i sprovesti reformu Ustavnog suda BiH što bi bio garant za stabilnu budućnosti, istaknuto je danas u Banjaluci na okruglom stolu o temi „Izvorni Dejton“.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mile Dmičić smatra da je BiH neophodno vratiti izvornim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno normativno-pravnom modelu društva iz 1995. godine.

„Zahtjev Republike Srpske za vraćanje izvornim odedbama Dejtonskog mirovnog sporazuma nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH. To je istinska potreba da budu upotrijebljene ustavne, političke i egzistencijalne mogućnosti da bi bio osiguran trajni opstanak dva entiteta i tri državotvorna naroda“, rekao je Dmičić novinarima i dodao je da za ovo potreban opšti konsenzus u BiH.

Nekadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović naglasio je da je nedopustivo da drugi upravljaju procesima u BiH.

„BiH mora ići putem kompromisa. Moramo uvažavati jedni durge i poštovati sve što je dogovoreno u Dejtonu“, rekao je Jović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja tvrdi da postojeće političke prilike u BiH ukazuju da bi vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu donijelo stabilnost.

„Rješenja iz izvornog Dejtonskog sporazuma bila bi važna za stabilnost, sve ostalo bi bilo neizvjesno“, kaže Šolaja i podsjeća da Dejtonskim mirovnim sporazumom nije predviđena centralizacija BiH kako tvrdi lider SDA Bakir Izetbegović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nevenko Vranješ smatra da bi vraćanje izvornim odredbama Dejtonskog mirovnim sporazuma doprinijelo stabilnosti političkih prilika u BiH.

„Pozivam akademsku zajednicu, naučnu i stručnu javnost da budu energičniji kada se govori o ovoj temi. Oni moraju informisati domaću javnost i međunarodne aktere o nastojanjima političkog rukovodstva Republike Srpske da ukaže na ustavnu poziciju Srpske i Dejtonsku poziciju BiH“, rekao je Vranješ.

On je ocijenio da su nedopustve prijetnje sankcijama zvaničnicima Srpske koji su legitimno izabrani.

Okrugli sto organizovao je Istraživački centar Banjaluka.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTRS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare