Izvedena prva srpska opera „Na uranku“

0

U Kulturnom centru na Palama večeras je izvedena prva srpska opera „Na uranku“, kompozitora Stanislava Biničkog, nastala 1903. godine po libretu Branislava Nušića.


Reditelj ovog muzičko-scenskog događaja profesor LJubo Božović kaže da u izvođenju opere učestvuju profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i gosti iz Federacije BiH.

„Zadovoljstvo nam je da ovu operu prvi put gledaju naši sugrađani na Palama. Imali smo takvu priliku i u Istočnom Sarajevu. Nadam se da će publika uživati u ovoj vrsti umjetničkog djela“, rekao je Božović novinarima.

Prema njegovim riječima, radnja se dešava u doba turske vladavine u Srbiji, kada se glavni aga zagledao u najljepšu djevojku Stanku koja je imala momka Radeta. On je mislio da ima pravo na njenu ljubav, ali ona se tome usprotivila, pa se to na kraju tragično završava.

Božović se nada da je opera kvalitetom zadovoljila one koji vole ovaj vid pozorišnog predstavljanja.

Prva srpska opera „Na uranku“ izvedena je u zajedničkoj organizaciji Udruženja „Koral“ i Kulturno-sportskog centra Pale, uz podršku Grada Istočno Sarajevo, Opštine Pale, te brojnih sponzora.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/opera-na-uranku/] width=[87] height=[87] title=[Izvedena prva srpska opera „Na uranku“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare