Израдити различите мјере заштите д‌јеце и омладине на интернету

0

У информацији о анализи ризичних онлајн појава за д‌јецу и омладину коју је усвојила Влада Републике Српске системски одговор огледа се у изради мјера психосоцијалне, педагошке, законодавне, медијске и техничке заштите д‌јеце и омладине на интернету, речено је Срни у републичкој Агенцији за информационо-комуникационе технологије.

У овој агенцији су нагласили да су с циљем израде таквих мјера, а на приједлог Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање, именоване радне групе са стручњацима из надлежних министарстава Владе Српске и Агенције.

Из Агенције појашњавају да су, када је ријеч о републичким мјерама психосоцијалне заштите, у анализи идентификоване бројне биолошке, психолошке и социјалне посљедице по д‌јецу и младе.

За израду мјера психосоцијалне заштите формирана је радна група коју ће чинити Министарство здравља и социјалне заштите, Министарство унутрашњих послова, Завод за социјални рад и Агенција за информационо-комуникационе технологије Српске са задацима идентификације секторских и међусекторских мјера с циљем идентификације и реаговања на појаву.

„Републичке мјере педагошке заштите служиће за поступање просвјетних радника и родитеља у превенцији и реаговању на појаву ризичних онлајн појава. Посебан сегмент представља израда разматрање, уврштавање посебних садржаја у планове и програме предмета Дигитални свијет /основна школа/ и Информатика /основне и средње школе“, додају у Агенцији.

За израду мјера педагошке заштите формирана је радна група коју чине Министарство просвјете и културе и Агенција са задацима идентификације секторских и међусекторских мјера с циљем превенције, идентификације и реаговања на појаву.

Републичке мјере законодавних и истражних органа су препознате, како кажу, кроз анализу законских рјешења, држава ЕУ /Њемачка, Француска/, САД, Руске Федерације, законодавних и истражних органа, те је формирана радна група коју чине Министарство правде, Министарство унутрашњих послова и Агенција са задатком идентификације потребних измјена постојеће законске регулативе.

Из Агенције су навели да ће републичке медијске мјере заштите служити за поступање медија током кампања подизања свијести, али и поступања током идентификације ризичних појава /од истраживачких новинара, различитих врста сазнања о инциденту и слично/, док је и за ову област формирана радна група коју чине Министарство унутрашњих послова и Агенција за информационо-комуникационе технологије.

„Републичке техничке мјере заштите служе за идентификацију безбједносних контрола које треба да садрже софтвери за родитељску контролу и сервиси заштите д‌јеце на интернету. За израду мјера техничке заштите формирана је радна група коју чине Агенција за информационо-комуникационе технологије и Министарство унутрашњих послова“, навели су у Агенцији.

Влада Републике Српске усвојила је на сједници 30. маја информацију о анализи ризичних онлајн појава за д‌јецу и омладину са приједлогом мјера заштите и даљих корака.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare