Izrada plana o korištenju i zaštiti prirodnih resursa

0

ZVORNIK – Opština Zvornik počela je izradu akcionog plana mudrog korištenja i zaštite prirodnih resursa koji bi trebalo da omogući veće zapošljavanje, naročito mladih, rečeno je u zvorničkoj Službi za javne nabavke, razvoj i međunarodnu saradnju.

Ovaj plan predstavlja strateško uporište za formiranje „zelenog budžeta“ koji će se puniti od naknada za korištenje prirodnih resursa.

Šef Službe Mila Knežević rekla je da će takav budžet na direktan i indirektan način doprinijeti razvoju lokalnih i regionalnih industrija.

Ona je dodala da će akcioni plan dati i osnovu za dalje aktivnosti lokalne zajednice kada je riječ o investicijama u rješavanju problema u oblasti životne sredine.

Isto tako, dodala je ona, taj dokument omogućiće i razvoj inovacionih djelatnosti kroz koje će se zapošljavati lokalno stanovništvo, naročito mladi.

„Plan predstavlja i uporište za potraživanje bespovratnih sredstava iz EU i drugih dostupnih fondova za realizaciju aktivnosti koje doprinose unapređenju stanja životne sredine i održivom socio-ekonomskom razvoju“, rekla je Kneževićeva.

Izrada akcionog plana realizuje se u okviru prekograničnog projekta „Mudro korištenje prirodnih resursa u prekograničnom području Srbija – BiH“. Taj plan biće osnova za kreiranje Lokalnog ekološkog akcionog plana.

Početkom naredne godine javnosti bi trebalo da bude predstavljena Studija o održivom korištenju i zaštiti prirodnih resursa koja je sastavni dio akcionog plana mudrog korištenja i zaštite prirodnih resursa.

Projekat „Mudro korišćenje prirodnih resursa u prekograničnom području Srbija – BiH“ implementira Unija ekologa Beograd, Centar za održivi okolišni razvoj Sarajevo u partnerstvu sa opštinama Zvornik, Bijeljina, Bratunac, Mali Zvornik, Bogatić i LJubovija.

Ovaj projekat podrazumijeva izradu baze podataka o prirodnim resursima i analizu stanja o održivom korištenju i zaštiti prirodnih resursa.

U Zvorniku se trenutno vrši anketiranje građana radi prikupljanja informacija koje će poslužiti za kreiranje zajedničke vizije.

Projekat je započet krajem 2012. godine, finanasira se iz IPA fonda EU i trajaće do kraja 2014. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare