Iznesene ozbiljne primjedbe na rad područnih jedinica

0
Iznesene ozbiljne primjedbe na rad područnih jedinica

ZVORNIK – Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović rekla je danas u Zvorniku da će biti prihvaćene sugestije gradonačelnika i načelnika lokalnih samouprava koji su iznijeli ozbiljne primjedbe na rad područnih jedinica za geodetske i imovinsko- pravne poslove, odnosno šefova ovih jedinica.

Ona je navela da su neki šefovi područnih jedinica godinama na tim pozicijama i da nemaju interesa da ostvare dobre rezultate.

Predragovićeva je naglasila da će u slučaju da to ne odgovara interesima RUGIP-a, kao javnog servisa svih građana, biti mijenjani šefovi područnih jedinica, za šta postoji zakonsko uporište koje će sigurno biti iskorišćeno.

„Cilj sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava i jeste da utvrdimo stvarno stanje i analiziramo rad šefova i svih zaposlenih u područnim jedinicama“, rekla je Predragovićeva novinarima u pauzi sastanka sa rukovodiocima lokalnih samouprava regije Birač.

Prema njenim riječima, cilj održavanja regionalnih sastanaka jeste da predstavnici lokalnih samouprava iznesu prioritete u rješavanju problema.

„Imovina svih građana kao privatnih lica biće rješavana u postupku osnivanja katastra, kao nove evidencije, na način da svi imaju tačne i ažurne podatke i da svi mogu učestvovati u privrednom razvoju, prometovanju svojih nekretnina, te dizanju kredita na svoje nekretnine“, navela je Predragovićeva.

Ona je ukazala i da sudska praksa, nažalost, nije ujednačenena, što dovodi do pravne nesigurnosti.

„Tražićemo da Vrhovni sud zauzime pravno stajalište, da Visoki sudski i tužilaški savjet i Centar za edukaciju sudija i tužilaca utvrde jednoobraznu praksu sudova da ne bi po istom predmetu postojale dvije različite sudske presude“, naglasila je Predragovićeva.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da regionalni sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava regije Birač predstavlja ozbiljan iskorak RUGIP-a.

„Ne vidim da tu ima nekih velikih mimoilaženja, ali neke stvari treba ubrzati i ovo je jedan od načina za rješavanje problema“, naveo je Stevanović.

Prema njegovim riječima, građevinska dozvola se ne može dobiti ako se ne slaže vlasništvo prema katastarskoj i gruntovnoj evidenciji, što treba prioritetno rješavati.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović naglasio je da su načelnici i predstavnici na lokalnom nivou naslijedili probleme jer prije dvadesetak godina nije bio usklađen grunt i katastar, pa većina zemljišta nije na stvarnim vlasnicima.

„Ne može se ništa raditi, naročito ako se želi razvijati industrijska zona, graditi putevi, mostovi, jer tu moraju biti čisti imovinski odnosi. U Bratuncu se završava izgradnja mosta preko Drine, treba da bude građena industrijska zona, uređena Rajska plaža na Drini za koju ima potencijalnih investitora, i potrebno je regulisati imovinsko-pravne odnose“, naveo je Mlađenović.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić smatra da neusklađenost grunta i katastra nanosi ogromnu štetu jer ne mogu biti riješeni imovinsko-pravni odnosi u vezi sa izgradnjom industrijske zone.

„Investitor neće da dođe ako situacija nije jasna“, napomenuo je Grujičić.

Predstavnici RUGIP-a sutra će u Bijeljini nastaviti plan aktivnosti u vezi sa regionalnim sastancima sa predstavnicima lokalnih zajednica i Pravobranilaštva Srpske, kao zakonskim zastupnikom, radi efikasnijeg rada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments