Izmjene u upisnoj politici

0

MILIĆI – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od naredne školske godine ponudiće izmjene upisne politike srednjih škola u skladu sa potrebama tržišta, istaknuto je danas u Milićima na sastanku predstavnika Ministarstva i Aktiva direktora srednjih škola regije Birač.

Načelnik Odjeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu Mira Grbić rekla je Srni da je planirano ukidanje zanimanja mašinski tehničar i da se uvode dva nova zanimanja u četvorogodišnjem i jedno u trogodišnjem stepenu obrazovanja.

U četvorogodišnjom obrazovanju uvode se zanimanja mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i mašinski tehničar za motore i motorna vozila, a u trogodišnjem zanimanje mehaničar grejne i rashladne tehnike.

Planirane su i izmjene u okviru saobraćajne struke, pa će u drugom razredu učenici moći da se opredijele za tehničara za špediciju i logistiku.

U okviru struke elektrotehnika u planu je da bude ponuđen nastavni plan za četiri godine i program za prvu godinu za tehničara mehatronike.

Ove godine se za treći razred radi program za arhitektonskog i građevinskog tehničara u okviru struke geodezija i građevinarstvo.

Inovacije u okviru struke ugostiteljstvo, trgovina i turizam zanimanje ugostiteljsko-kulinarski tehničar na zahtjev škola i poslovne zajednice razdvojeno je na dva zanimanja.

Predsjednik regionalnog Aktiva direktora srednjih škola Radomir Madžarević rekao je Srni da je saradnja sa resornim Ministarstvom važan preduslov za uspješno ostvarivanje upisne politike.

On je dodao da je prethodno, u saradnji sa lokalnom zajednicom, potrebno da se odrede potrebe zajednice za određenim zanimanjima.

Današnjem sastanku u Srednjoškolskom centru “Milutin Milanković” u Milićima prisustvovali su direktori srednjih škola iz Zvornika, Srebrenice, Bratunca, Šekovića, Vlasenice i Milića.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments