Izložba slika „Art simpozijum Jahorina“ u galeriji “Novi hram“

0

Likovna manifestacija “ART simpozijum Jahorina“ otvoriće danas u galeriji “Novi hram“ u Sarajevu izložbu ulja na platnu, grafika, akvarela i skulptura nastalih tokom prošlogodišnjeg saziva ove međunarodne likovne kolonije. “S velikim zadovoljstvom sarajevskoj likovnoj publici ponovo predstavljamo naša najnovija likovna ostvarenja, ovaj put 30 reprezentativnih eksponata“, rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić sa Pala. Likovni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović u izjavi Srni kaže da će ovom izložbom Jahorina ponuditi dostojnost i ljepotu. “Ljepota se nudi svakome ko se nađe u njenom okrilju u saglasju sa moćima kojima raspolaže. Dostojnost, pak, nudi se samo onima koji su u stanju osjetiti ono metafizičko koje je duboko utkano u jahorinski supstrat ljepote“, pojasnio je Vujanović.

On kaže da je “dostojnost beskrajna igra linije horizonta, koja izaziva“.

“Tu mjeru dostojnosti doživljuju oni čiji senzori trepere u širokim amplitudama od običnog razumijevanja dana do magične igre linije horizonta i tome svome osjećanju daju ime nesvakidašnjeg… Poseban dah posvećenosti mora da osjećaju ljudi koji usaglašavaju strminu Jahorine sa skladom svojih pokreta, gracioznošću koja je data kao dar odabranim!“, ističe Vujanović.

On smatra da su upravo umjetnici oni koji su odabrani i koji nose u sebi podsticaj za doživljavanje nesvakidašnjeg koje nadvisuje mjeru čovjeka.

“Slikari se izdvajaju, ne po snazi uznemirenosti svoga senzornog sistema, već zbog toga što se oni mogu dovoditi na Jahorinu u organiziranom vidu, koji se, običnim jezikom, naziva kolonijom“, rekao je Vujanović.

On je dodao da se tom organizacionom formom upravo poslužio Savić, čovjek sa likovnim obrazovanjem, ali i sa razvijenim osjećanjem za kulturološki rad, koji je formirao ovu koloniju sa izazovnim nazivom “ART simpozijum Jahorina“, zahvaljujući kojim su ovakve izložbe i moguće.

“Jahorina se useljava u slike umjetnika da bi se prometnula u tajnu“, zaključio je Vujanović.

Otvaranje izložbe zakazano je u 19.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare