Izložba o Vuku Karadžiću

0

FOČA – U Muzeju Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba „U susret Vuku“, koju je priredio Glavni odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Banjaluke, povodom 200 godina štampanja prvih djela Vuka Stefanovića Karadžića i 150 godina od njegove smrti.
Na 25 panoa, kroz veliki broj fotografija, dokumenata i svjedočenja njegovih savremenika, opisan je životni put Vuka Stefanovića Karadžića – reformatora jezika i pisma, sakupljača narodnih umotvorina, koje je spasio od zaborava i objelodanio ih svijetu, istoričara, biografa značajnih ličnosti, prevodioca Novog zavjeta…

Istoričar književnosti Golub Dobrašinović zapisao je o Vuku da je sa pravom rečeno da je obavio više poslova nego što bi to mogla čitava jedna akademija.

„Od čobančeta do počasnog doktora jenskog univerziteta i člana više učenih društava i akademija, od borca u četi hajduka Ćurčije do najvećeg buntovnika u našoj kulturnoj istoriji – to je životni put Vukov, mukom i slavom posut“, riječi su Dobrašinovića, koje su navedene na sinoćnjem otvaranju izložbe.

Jernej Kopitar je za Vuka govorio da je najbolja srpska glava koju je poznavao. „Neškolovan, ali od matere prirode izdašno svetlim umom obdaren“, govorio je Kopitar.

Otvarajući izložbu, predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ u Foči Radisav Mašić rekao je da bi sve da Vuk ništa drugo nije uradio, osim što je napravio reformu jezika, bilo dovoljno za istoriju jednog naroda.

„On je uradio mogo više od toga. Samo što je sabrao sve ono što je narod stvarao, po tome se izjednačio sa Homerom i kaže se da je naše najveće i najvrednije književno stvaralaštvo ono što je narod stvorio“, rekao je Mašić.

On je napomenuo da je Vuk „prečistio“ jezik i pismo i doveo ga na mjeru da je srpska ćirilica najjednostavnije pismo.

Slavica Divjak Obrenović, direktor fočanske Biblioteke „Prosvjeta“, koja je domaćin izložbe, rekla je da izložba ima veliku obrazovnu ulogu.

„Obuhvata cjelokupan Vukov život, od rođenja, porodičnog stabla, do posljednjeg dana i smrti“, rekla je Obrenovićeva.

Izložba govori i o Vukovim putovanjima po svijetu, odnosu sa srpskim vladarima, prijateljstvima sa velikanima svjetske i slovenske kulture, a prikazana su i brojna priznanja i odlikovanja koja je Vuk dobijao od ruskih i austrougarskih careva, svjetskih univerziteta, učenih društava i gradova u kojima je boravio, među kojima se izdvaja diploma počasnog građanina grada Zagreba.

Izložba će u fočanskom Muzeju biti otvorena do 20. oktobra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare