Izložba o Jovanu Dučiću povodom velikog jubileja

0

BEOGRAD – U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu večeras će biti otvorena izložba o Jovanu Dučiću, čime SANU počinje obilježavanje velikog jubileja srpske književnosti – 150 godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih pjesnika, člana ove akademije i diplomate.

Izložbu „Jovan Dučić: traganje za novim“, autora akademika Zlate Bojović, će u 19.00 časova otvoriti predsjednik SANU Vladimir Kostić, saopšteno je iz Akademije.

Ovaj jubilej posvećen Dučiću pripada nizu velikih jubileja akademika, koji se u posljednjim godinama obilježavaju u SANU tako što cijela godina bude posvećena njima, a 2021. je godina Jovana Dučića.

Izložba se sastoji od osam cjelina, koje prate Dučića od rođenja, preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, do kraja života i povratka na vječni počinak u Trebinje.

Jedan od odjeljaka je posvećen Trebinju, pri čemu su izloženi vrijedni predmeti iz trebinjskog muzeja, koje je Dučić sakupljao i poklonio rodnom gradu.

Na izložbi će biti izložena bista Jovana Dučića koju je izradio Ivan Meštrović, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota /partitura kompozicija na Dučićeve stihove/ i predmeta, te veliki broj reprodukovanih eksponata.

Veliki broj eksponata je pozajmljen iz muzeja i biblioteke u Trebinju, iz desetak drugih institucija, kao i od kolekcionara.

Za ovu izložbu snimljen je film koji dočarava Dučićevo Trebinje, predstavljajući sve znamenitosti u gradu za koje je zaslužan veliki pjesnik /spomenike koji su podignuti njegovom zaslugom, prije svega spomenik NJegošu/, ostatak njegove rodne kuće, kao i njegovo vječno prebivalište Gračanicu.

Film će se prikazivati tokom cijelog trajanja izložbe. Osim toga, u Galeriji
SANU su postavljeni uređaji koji omogućavaju slušanje Dučićeve poezije.

Prema ustaljenom redu, u godini Jovana Dučića biće održan naučni skup posvećen Dučićevom djelu i životu /9. i 10. decembra/, a kojem će prethoditi svečana akademija /8. decembra/.

Zbornik radova sa naučnog skupa biće objavljen sljedeće godine.

U periodu do naučnog skupa pojaviće se knjiga „Jovan Dučić – život, delo, vreme“, koja daje pregled Dučićevog života i rada, uključujući i diplomatske poslove, kao i sliku vremena u kojem je živeo i djelovao, sa izborom iz bibliografije na kraju.

Knjiga se objavljuje na srpskom i u prevodu da engleski jezik.

Prema riječima akademika Zlate Bojović, izložba posvećena Dučiću ima zadatak
da u cijelosti predstavi najvažnije puteve i preokrete u radu i životu, književnom u prvom redu, koji mu je donio veliku zasluženu slavu, da ga predstavi kao diplomatu i pokaže izuzetnost njegove pojave.

„Osnovno i najvažnije obeležje književnog rada bilo je novo svetlo koje je uneo u srpsku poeziju krajem 19. i u prvim decenijama 20. veka, koje je i sam, posredno, definisao kao neprestano `traganje za novim`“, navela je ona.

Izložbu prate nove bibliografske pojedinosti, originalna dokumenta, izvorni materijal kao što je prva objavljena pjesma, najstarije porodične i Dučićeve fotografije, lični predmeti /bilježnice, prepiske s poznatim ličnostima, njegov diplomatski život, književno stvaralaštvo/, a prvi put će biti predstavljena i sva prva izdanja njegovih djela, od kojih su neka prava rijetkost.

(www.palelive.com / Srna / Foto: SANU)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments