Izložba nacionalnih spomenika kulture

0

FOČA – U Muzeju „Stara Hercegovina“ u Foči danas je otvorena izložba „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ koju je pripremila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.


Na izložbi je predstavljeno 40 nacionalnih spomenika kulture sa područja Sarajeva, Foče, Čajniča, Fojnice, Goražda, Kiseljaka, Kreševa, Olova, Pala, Rogatice, Rudog, Sokoca, Trnova, Vareša, Visokog i Višegrada.

Izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH Mirela Mujagić Handan rekla je da je od ovih 40 nacionalnih spomenika kultre 14 sa područja opštine Foča.

„Kulturno-istorijsko naslijeđe je bogato od praistorijskih tumula preko onog iz Srednjeg vijeka, Osmanskog carstva i Austro-Ugarske, pa do savremenog razdoblja“, rekla je Handanova.

Ona je navela da je izložba i edukativnog karaktera, jer su, osim fotografija, date i osnovne informacije o spomenicima nacionalnog bogatstva.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je na otvaranju izložbe da kulturno pamćenje, odnosno sjećanje u narodu predstavljaju istorijski hod kroz vrijeme i trajanje svakog naroda ponaosob.

„Zbog toga je veoma važno da ove spomenike pamtimo i da ih održavamo u namjeri da postanu i turističke destinacije. Treba da ih približimo turistima, jer je važno istaći da svaki od njih za sebe vezuje legendu, sjećanje i priču što im daje još više značaja“, rekao je Mašić.

Izložba će u Foči biti otvorena do 28.juna, a od 1. jula gostovaće u Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare