Izložba jahorinske kolonije od 8. juna u galeriji portreta u Tuzli

0

U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli od 8. do 20. juna biće postavljena izložba slika i skulptura likovnih umjetnika iz Bugarske koje su nastale tokom svih prethodnih saziva Međunarodne likovne kolonije „Art simpozijum Jahorina“.

„Planirali smo da se tuzlanskoj likovnoj publici predstavimo sa oko 50 djela, akrilika i ulja na platnu malog i velikog formata, kao i nekoliko skulptura, čiji su autori umjetnici iz Bugarske koji već duži niz godina redovno posjećuju Jahorinu i učestvuju u radu Kolonije“, rekao je danas Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić.

Prema njegovim riječima, i ova izložba još jedna je u nizu potvrda uspješne saradnje „ART simpozijuma Jahorina“ sa Ambasadom Bugarske u BiH.

On je podsjetio da su slične izložbe, raznim povodima, već bile organizovane u Sarajevu, Kiseljaku, Foči, Zenici i Zvorniku, partnerima Ambasade Bugarske u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Savić najavljuje da će na izložbi u Tuzli biti postavljena djela poznatih bugarskih autora Marie Zlatanove, Marine Savove, Delie Čauševe, Svetle Radulove, Trajana Panajotova, Saše Kostova, Brajka Brajkova, Božidara Toneva, Ivana Stojanova i drugih.

Otvaranje izložbe u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli predviđeno je za četvrtak, 8. juna 19.00 časova.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije i Hrvatske.

NJihova su djela predstavljena na više od 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare