Izgrađena sekundarna vodovodna mreža za četiri sela

0

SOKOLAC – Sekundarna vodovodna mreža izgrađena je za tri sokolačka i jedno rogatičko selo, u koju je uloženo oko 110.000 KM, a vodom će snabdijevati 25 domaćinstava na ovom rubnom području između dvije opštine.

Direktor sokolačke firme „Rajak-VoB“ Duško Rajak, koja je radila na izgradnji ovog dijela mreže, rekao je Srni da je sekundarni vodovod završen za sela Kazimerovići, Ozerkovići, Vrbarje i Donji Obrtići u kojima se mještani uglavnom snabdijevaju vodom sa lokalnih izvora, kišnih čatrnja ili starih bunara, koja nikada nisu imala vodovod.

Preostalo je još da se izabere najbolji izvođač i izvrši priključak krajnjih potrošača na sekundarnu mrežu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da je ovaj vod dio velikog projekta „vodosnabdijevanje rubnih sela“ koji zajednički realizuju susjedne opštine Rogatica i Sokolac ukupne vrijednosti od oko 4.500.000 KM do 5.000.000 KM.

On je rekao da će realizacijom ovog projekta biti riješeno pitanje vodosnabdijevanja za oko 1.000 domaćinstava među kojima su većina povratnička, od jugozapadnog ruba Glasinačkog polja na području opštine Sokolac, do Stjenica i šireg područja Sočica na području opštine Rogatica.

Bjelica je rekao da su ove dvije lokalne zajednice u protekle dvije godine imale bezrezervnu podršku Savjeta ministara, Vlade Federacije BiH, Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ i uspješnih privrednika sa ovih područja na visokim pozicijama u BiH.

On je naglasio da je opština Sokolac u ovaj projekat ušla zahvaljujući sredstvima uštede od 600.000 KM na komponenti jedan projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija Sokoca“. „Opština je u ovom dijelu projekta izmirila sve svoje obaveze“, rekao je Bjelica.

On je podsjetio da je Turska organizacija za međunarodnu saradnju i koordinaciju /TIKA/ odobrila oko 500.000 KM i da predstavnici opština Sokolac i Rogatitca čekaju da ova sredstva budu operativna.

Mještanin sela Ozerkovići Miodrag Mačar /60/ vratio se sa suprugom u svoje rodno selo nakon minulog rata, jer je godinama od nadležnih dobijao obećanje da će biti izgrađen vodovod koji će im olakšati život.

U rodnom selu su se počeli baviti poljoprivredom i snabdijevaju se vodom sa čatrnje u kojoj sakupljaju kišnicu i dovoze vodu za piće iz naselja Podromanija udaljenog 18 kilometara.

On je naveo da i u takvim uslovima danas na svom porodičnom imanju uzgajaju šest grla krupne i četrdesetak sitne stoke i tvrdi da bi se na selu moglo solidno živjeti kada bi bila obezbijeđena potrebna infrastruktura.

Mačar navodi da u Ozerkovićima donedavno nisu imali ni dobar makadamski put, što je dovelo do odumiranja sela, ukidanja seoske škole, prodavnice, odlaska stanovništva i zapuštanja porodičnih imanja.

„Sada u selu u pet kuća stalno živi deset mještana, a vikendom nam na svu sreću dolaze potomci ovdašnjih familija, Mačar, Mijatović, Ristović, Gojković, Bjeković i Stojanović, što znači da je kraj lijep i da ge ne treba zanemariti“, rekao je Mačar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare