Izgraditi centralno spomen-obilježje za sve stradale sarajevske Srbe

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić podržali su danas prijedlog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića da u ovom gradu bude izgrađeno spomen-obilježje u čast svih Srba koji su tokom odbrambeno-otadžbinskog rata ubijeni na području federalnog Sarajeva.


„Danas, kada 25 godina od maskara pripadnika JNA u Doborovoljačkoj ulici obilježavamo ne na mjestu zločina, već ovdje u Miljevićima, smatram da bi najbolje bilo da u duhu naše vjere i tradicije sačuvamo sjećanje i odamo dužno poštovanje svim nevino stradalim srpskim žrtvama u federalnom Sarajevu, tako što ćemo u Istočnom Sarajevu sagraditi dostojanstveno spomen-obilježje“, rekao je Vuković tokom ceremonije

polaganja vijenaca na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima.

On je rekao da na ovaj način sadašnje generacije Srba žele da potvrde iskrenu zahvalnost i poštovanje prema svima koji su živote položili na oltar otadžbine i ugradili ih u temelje Republike Srpske.

Parastosom u Hramu Svetog velikomučenika Georgija za pripadnike JNA koji su poginuli u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine i polaganjem vijenaca na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima, danas je na dostojenstven način obilježeno 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj.

Ovom događaju, prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine koju čine potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Marko Vidaković, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić kao i drugi zvaničnici, članovi porodica žrtava i gosti.

Osim njih, vijence su položili i Miladin Dragićević, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Zoran Đerić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, kao i delegacije Grada Istočno Sarajevo, republičkih organizacija porodica zarobljenih i nestalih lica i logoraša, opština sa ovog područja, loklanih oračkih organizacija i porodica žrtava.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da pomen poginulim u Dobrovoljačkoj ulici ove godine bude organizovano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u Sarajevu u Federaciji BiH zbog ponašanja kantonalnih i federalnih vlasti.

Pripadnici „Zelenih beretki“, „Patriotske lige“, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare