Izdvojeno gotovo 350.000 KM za nabavku novog difraktometra

0
Fabrika
Fabrika "Alumina" Zvornik

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika nabavila je novi iks-rej difraktometar /X-Ray difraktometar/, jedan od najsavremenijih uređaja ove vrste, za šta je izdvojeno gotovo 350.000 KM, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću ove kompanije.

Uređaj sa oznakom „D8 ENDEAVOR“, čiji je proizvođač „Bruker“ iz NJemačke, četrnaesti je instrument koji je u posljednje četiri godine kupljen za potrebe Službe laboratorije kompanije „Alumina“.

Rukovodilac Službe laboratorije Gordana Ostojić rekla je da će novi uređaj pomoći boljoj, bržoj i kvalitetnijoj karakterizaciji, kako sirovina, tako i gotovih proizvoda u zavisnosti od procesa proizvodnje i zahtjeva kupaca.

Direktor Sektora kontrole kvaliteta u „Alumini“ Željko Ostojić naveo je da menadžment kompanije u posljednje četiri godine posebnu pažnju posvećuje osavremenjivanju fabričkih laboratorija.

„U periodu od 2014. do 2017. godine uloženo je 700.000 KM u modernizaciju opreme u dvije laboratorije i ulazno-izlaznoj kontroli“, istakao je Ostojić.

On je naglasio da su nabavljeni instrumenti za sve vrste novih proizvoda koji nastaju u „Alumini“, te da su osavremenjavanje i modernizacija laboratorijske opreme najbolji način da kompanija odgovori zahtjevima kupaca.

„Kako se širi proizvodni portfolio kompanije, tako su sve veće potrebe za hemijskim analizama naših proizvoda“, rekao je Ostojić i dodao da se u dvije laboratorije mjesečno uradi 20.000 različitih hemijskih analiza.

Direktor poslovne oblasti Razvoj i kontrola kvaliteta u „Alumini“ Zoran Obrenović naveo je da je menadžment 2013. godine krenuo u strateški zaokret u pogledu orijentacije budućeg proizvodnog programa.

„Donijeta je odluka da se fabrika orijentiše u nemetaluršku sferu proizvodnje, što je značilo proizvodnju novih proizvoda, novih specijalnih hidrata, glinice, zeolita… Riječ je o proizvodima koji su novi po svojim osobinama, ali i po oblastima primjene u savremenoj hemijskoj industriji“, istakao je Obrenović.

On je naglasio da razvoja novih proizvoda ne može biti bez mogućnosti praćenja njihovog kvaliteta.

„Kako razvijamo nove tehnologije koje su neminovnost za nove proizvode, tako moramo razvijati i nove instrumentalne tehnike koje su potvrda da je dobro ono što radimo“, kaže Obrenović.

Shodno strateškoj odluci o diverzifikaciji proizvodnog programa, menadžment „Alumine“ je 2013. godine usvojio strateški plan razvoja.

„Kao rezultat toga imamo da je fabrika 2013. godine imala pet, a danas 20 proizvoda, dok će do kraja godine biti urađena još dva nova proizvoda“, dodao je Obrenović.

U Kontroli kvaliteta kažu da se, osim ulaganja u instrumentalizaciju laboratorija, radi i na jačanju kvaliteta ljudskih resursa.

U posljednje vrijeme u ovom sektoru zaposleno je dvadesetak novih radnika, inženjera i hemijskih tehničara, tako da trenutno u Kontroli kvaliteta radi 94 radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare