Izdavačka kuća „Dabar“ proslavila Krsnu slavu

0

VIŠEGRAD – U sali narodnog doma manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci 29. novembra je proslavljena krsna slava Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske „Dabar“.
Slavski obred je obavio protojerej-stavrofor Bogdan Stanišić, Goraždansko-višegradski namjesnik, uz sasluženje devet sveštenika i četiri monaha Eparhije dabrobosanske.
U kraćoj besjedi on je rekao da monaško bratstvo manastira u Dobrunskoj Rijeci, koje je jezgro Redakcije „Dabra“, čini velika djela objavljivanjem duhovnih knjiga i časopisa „Dabar“.

-Od njih čujemo živu riječ, a oni se ne vide. Monaški, istinito, čestito i skromno. Šta bi mi da nije Izdavačke kuće „Dabar“-malo bi toga bilo rečeno i zapisano. Ovako, gdje god krenete srpskim zemljama, širom svijeta, vidjećete časopis „Dabar“ i njihova druga izdanja, rekao je protojerej Stanišić, dodavši da se moli Bogu da im Gospod da snage, zdravlja i svakog napretka kakio bi nastavili sa ovim velikim i Bogougodnim djelom.

Uz arhimandrita Jovana Gardovića na poslovima u izdavačkoj djelatnosti „Dabra“ angažovani su  jeromonah Serafim i jerođakon Gavrilo.

Urednik u Izdavačkoj kući „Dabar“, arhimandrit Jovan Gardović, iguman manastira Svetog Nikolaja, podsjetio je da su sa ovom djelatnošću započeli 1996. godine u manastiru Dobrun, odakle su 2009. godine preselili u Dobrunsku Rijeku, gdje su stvoreni znatno bolji tehnički uslovi za rad.

-U ovom zemaljskom životu pokušavamo da nađemo neki smisao, neku sreću, neki vid opuštanja. Život je težak, a ako se podijeli sa Bogom sve bude mnogo lakše. Svi vi koji ovdje dolazite i sa nama sarađujete dijelite taj teret i zato vam hvala, jer, niko ne može sam, istakao je arhimandrit Jovan, dodavši sa se  trude da opravdaju povjerenje i svoj zavjet kao monasi, da ova kuća bude prvo Božija pa onda njihova.

On je dodao da je  sve do sada objavljeno u Izdavačkoj kući „Dabar“ prihvaćeno sa ljubavlju.

-Jer u našim tekstovima ljudi pronalaze odgovore na svoja životna pitanja ili probleme, rekao je arhimandrit Jovan, podsjetivši da su u 2012. godini, nakon početnih tehmničkih problema uspjeli izdati pet knjiga, više manjih specijalizovanih izdanja i 45. broj časopisa „Dabar“, a uskoro izlazi i  kalendar, uz predstojeće Božićne praznike.
Ahimandrit Jovan je rekao da im je cilj da ovladaju svim tehnikama pripreme knjiga i časopisa za štampu.

-Tako je jerođakon Gavrilo po prvi put uradio kompletnu pripremu i prelom za knjigu Nevenke Pjevač „Sveti Evstatije-pravedni jov drevnoga Rima“, naglasio je arhimandrit Jovan Gardović.

(www.palelive.com / opstinavisegrad.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare