Izdato 175.300 KM prekršajnih naloga zbog nepravilnosti na benzinskim pumpama

0

BANJALUKA – Nadležna tržišna inspekcija u Republici Srpskoj od 15. avgusta utvrdila je u 19 slučajeva nepravilnosti na benzinskim pumpama, te izdala 38 prekršajnih naloga u vrijednosti od 175.300 KM.

Ukupno je izvršeno 30 kontrola na benzinskim pumpama, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Od početka marta do 30. jula izvršena je 181 kontrola na benzinskim pumpama, od čega su u 115 slučajeva utvrđene određene nepravilnosti na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 230 prekršajnih naloga, čija vrednost premašuje 1.672.000 KM.

U Inspektoratu Republike Srpske ističu da će se kontrole kontinuirano vršiti na benzinskim pumpama i u većim trgovačkim centrima s ciljem povoljnijeg i tačnijeg praćenja prometa i formiranja cijena.

Glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je da je određeni broj subjekata na sudu priznao krivicu za utvrđeni prekršaj, a samim tim i za nezakonito stečenu dobit, ali da se sud odlučio samo na uslovnu kaznu.

U Inspektoratu Republike Srpske podsjećaju da se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima Uredbom propisuje maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga, dodaje se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare