Izašlo dopunjeno izdanje zbirke pjesama o stradanju Srba

0
Pred sjenima srpskih mučenika

FOČA – U izdanju fočanskog Centra za kulturu i informisanje iz štampe je izašlo drugo dopunjeno izdanje poetske rukoveti „Pred sjenima srpskih mučenika“, koju je, kao izbor srpske poezije stradanja i patnje, priredio profesor srpskog jezika i književnosti Rade Lalović.Nakon prvog izdanja, koje je izašlo početkom 2017. godine, istraživanje se proširilo, pa je rukovet dopunjena i sada sadrži 68 pjesama od 50 pjesnika, a neki od njih su Jovan Dučić, Ivan Goran Kovačić, Matija Bećković, Vladimir Nazor, Ivan V. Lalić.

Lalović kaže da je glavni kriterijum pri odabiru pjesama bio da je pjesnički subjekt žrtva zločina, da je svjedok, odnosno očevidac zločina ili da je u nekoj vrsti molitvenog odnosa prema žrtvi i njenom stradanju.

„Sve pjesme u ovoj rukoveti se mogu podijeliti na više načina u poetske krugove čiji su centralni motivi logori smrti i stratišta, poput Jadovna, Jasenovca, Gline, Šušnjara, Starog Broda na Drini, Sarajeva, Prebilovaca, Pridvorice, Šumarica“, naveo je Lalović.

On je napomenuo da poetski tekstovi mogu poslužiti u nastavnoj praksi u završnim razredima osnovne i srednje škole i kao uzorak za proučavanje nastavnih tema o Prvom i Drugom svjetskom ratu, o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u tim ratovima, genocidu i prevenciji genocida, ali i u slobodnoj interpretaciji njegovanja kulture sjećanja na nevino postradale žrtve za vrijeme NDH.

Urednik knjige Vladimir Pantović istakao je da je ovo prva knjiga Centra za kulturu i informisanje koja je štampana u dva izdanja u jednoj kalendarskoj godini.

„Još važnije je napomenuti da je to prva knjiga u kojoj su sakupljene pjesme o skoro svim stratištima srpskog naroda na ovim prostorima“, rekao je Pantović, koji je direktor Centra za kulturu i informisanje.

On je najavio da će u narednim mjesecima širom Republike Srpske biti promovisana poetska rukovet, čije je drugo, dopunjeno izdanje iz štampe izašlo pred Novu godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments