Izašao novi 66. broj „Paljanskih novina“

0

Nakon skoro dva mjeseca izašao je novi 66. broj „Paljanskih novina“. Dizajn i sadržaj novina se nije pretjerano promjenio, te Paljani na oko dvadeset stranica mogu čitati o dešavanjima u Palama u proteklih mjesec dana. Pažnju nam je privukla riječ urednika Zorana Žuže koji se osvrnuo na diskusiju koja se odvijala na Palelive.com portalu, povodom izlaska prethodnog broja. Raduje nas činjenica da je glavni i odgovorni urednik obećao da će neke kritike „primiti k znanju“ i da će gledati da se poprave u narednim brojevima. Palelive.com će i dalje pratiti „Paljanske novine“ i pažljivo analizirati svaki broj, jer nam je želja da projekat koji košta 35 000 KM godišnje, iskoristi novac iz budžeta na pravi način.

Naše mišljenje je da ni ovaj broj „Paljanskih novina“ ne može dobiti prolaznu ocjenu i ako je vidljiv pomak u sadržaju. Mislimo da se novine štampaju i dalje kao refleksija na protekli mjesec dana i na vijesti koje su protutnjale kroz TV stanice, dnevne novine i internet stranice, a ne kao opštinsko glasilo čije su informacije korisne sa sve stanovnike opštine Pale. Nemamo informaciju da li novine stižu u sve dijelove opštine Pale, ali zasigurno da od toga stanovnici okolnih sela ne bi imali previše koristi, jer na primjer u novinama ne postoji ni jedna riječ o donacijama Vlade RS za poljuprivrednike koje su se dijelile proteklih mjeseci, a jedan od glavnih argumenata za štampanje novine jeste činjenica da svi stanovnici opštine Pale, naročito oni u selima, nemaju pristup internetu, dnevnim novinama i televiziji pa ih „Paljanske novine“ uredno obavještavaju.

Na kraju se moramo osvrnuti i na činjenicu da novine ne obavještavaju o stvarnim problemima opštine Pale (izuzev teksta Ljiljane Čvoro o finansijskim problemima u Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“). Ako bi novine prelistao neko sa strane stekao bi zaključak da na Palama cvjeta izgradnja i razvoj, što malim dijelom jeste tačno, ali niko ne pominje činjenicu da u budžet ne dolaze planirana sredstva, pa su paljanski sportski klubovi suočeni sa krizom i borbom za preživljavanje, dok su plate paljanskih funkcionera i dalje tajna. Takođe ne mislimo da je svečana sjednica opštine Pale nešto čime se treba ponositi, pogotovo ako se uzme u obzir da je samo „svečana“, a ne radna. No vjerujemo da „Paljanske novine“ ovakve tekstove i ne mogu objaviti, jer previše ovise o vlasti, što je pokazalo da je diskusija i anketa koju smo imali tačan pokazatelj:

Za kraj, jedna fotografija iz Jelovaca. Na fotografiji je oglasna tabla, koju su seljani sami postavili.

Stanišić Vladimir – palelive.com


Napomena: U tekstu smo naveli kako ne bi voljeli da dragocjeni prostor u novinama zauzimaju rebus i ukrštenica, ali nismo bili upoznati sa činjenicom da rebus i ukrštenicu pravi naš sugrađanin Dušan Janković, koji je ratni invalid. Ovom napomenom se izvinjavamo našem sugrađaninu i redakciji „Paljanskih novina“.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare