Iz Tare izvađena tona otpada

0

FOČA – U akciji čišćenja obala i korita Tare, koju je organizovao fočanski Rafting centar „Tara-raft“, iz kanjona ove rijeke uklonjeno je pedesetak automobilskih guma i veća količina sitnog otpada.

Iz „Tara-rafta“ upozoravaju da je zbog neodgovornih pojedinaca koji u drugom po veličini kanjonu u svijetu za sobom ostavljaju smeće i ostali otpad, rijeka Tara sve više ugrožena, te da niska ekološka svijest, loše navike i nemar prijete da „Suza Evrope“ izgubi status najvećeg evropskog rezervoara pitke vode.

Ništa bolja slika nije ni na Drini, ocjenjuju iz ovog rafting centra.

U ekološkoj akciji učestvovalo je sedam rafting vodiča i zaljubljenika u prirodu.

Nemanja Puhalo, jedan od učesnika, kaže da je veoma značajno probuditi ekološku svijest kod ljudi, što su ovom akcijom pokušali da urade.

„Akcija čišćenja je izvedena sa dva gumena čamca od Brštanovice do Rafting centra `Bastasi` i to je glavna dionica kada je u pitanju komercijalni rafting. Prikupili smo otpad koji je vidljiv na rijeci, a uglavnom su to bile automobilske gume“, rekao je Puhalo.

Sa tirkizno bistrom vodom i očuvanom florom i faunom, kanjon Tare jedinstven je u svijetu i predstavlja pravo bogatstvo.

Da bi se zadržalo takvo stanje i spriječilo propadanje svjetski poznatog prirodnog blaga, organizator akcije Mirko Davidović smatra da je potrebna veća briga cijelog društva.

„Prema našoj procjeni, uspjeli smo da prikupimo nešto više od 1.000 kilograma krupnog otpada. Nažalost, to je samo trećina od onoga što se nalazi u rijeci i da bismo očistili rijeku u potpunosti potrebno je češće ponavljati ovakve akcije. Uz automobilske gume, na rijeci se nalazi i sitniji otpad, poput konzervi od piva, naročito na pristaništima za čamce“, rekao je Davidović.

On je pozvao sve raftere iz Foče da se samostalno organizuju i sličnim akcijama pruže doprinos očuvanju rijeke Tare.

Učesnici su poručili da će nastaviti da vode brigu o čistoći Tare, ističući da rafting nije samo odlazak na rijeku, već da bi trebao da ima veliki uticaj na ekološku svijest i važnost očuvanja svih ljepota prirode.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments