Iz Srpske i Srbije nastupiće oko 90 društava

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva „Drino vodo, žubora ti tvoga“, čiji je početak ozvaničen danas u Istočnom Sarajevu, okupiće 80 do 90 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske i Srbije, rekao je predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ranko Skakavac.

Skakavac je na konferenciji za novinare rekao da će na 13. Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralaštva biti uručeno više od 25 nagrada.

On je istakao da je Organizacioni odbor u prethodna dva mjeseca intenzivno radio na osmišljavanju programa ove manifestacije i da je ove godine kao novina uveden javni konkurs o temi „Manastiri i crkve srpskog saborovanja“.

„Da bi neko osvojio titulu ukupnog pobjednika Sabora mora ispuniti tri elementa – napisati literarni rad, osmisliti scenski prikaz nekog običaja i zapjevati“, pojasnio je Skakavac.

On je najavio da će u petak, 30. avgusta, u Trnovu početi saborsko veče na kojem će nastupiti Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ „Vojkovići“ i SKUD „Prosvjeta“ iz Rudog, kulturno-umjetnička društva „Sveti Đorđe“ Novo Goražde i „Janj“ Strojice, te guslari Milorad Čančar i Rade Popović.

„U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u subotu, 31. avgusta, od 15.00 do 18.00 časova biće održan prikaz scenskih običaja, a u 19.00 časova u porti crkve u Vojkovićima nastupiće vokalni solista Tamara Mitrović, narator Ilija Mimić i zdravičar Dragoljub Stojanović, nakon čega slijedi narodno veselje“, rekao je Skakavac.

U nedjelju, 1. septembra, u porti crkve u Vojkovićima u 10.00 časova očekuje se prijava društava, u 11.00 defile, a u 12.00 časova takmičarski dio srpskog izvornog pjevanja. Proglašenje probjednika i uručenje diploma planirani su za 17.00 časova.

„Još jedna novina je da će u nedjelju učestvovati četiri likovna umjetnika iz Istočnog Sarajeva koji će naslikati rad o temi `Sabor u očima likovnog umjetnika`“, naveo je Skakavac i dodao da je ove godine uveden i izbor kralja i kraljice Sabora.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je ova manifestacija vrlo značajna za opštinu, te da okuplja najveći broj društava koja se bave narodnim stvaralaštvom, izvornom pjesmom i tradicijom.

„Planiraćemo da ovu manifestaciju na različite načine unaprijedimo, da joj damo neke druge motive i sadržaje koji će je upotpuniti“, istakao je Božović.

Direktor Centra za kulturu Trnovo Ognjen Vasić podsjetio je da osmu godinu zaredom ova ustanova ima čast da ugosti Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković naveo je da će u subotu, 31. avgusta, u Kulturnom centru učestvovati društva koja su u užoj konkurenciji za sveukupnog pobjednika sabora.

Organizator Sabora je SKUD „Vojkovići“ iz Istočne Ilidže, generalni pokrovitelj opština Istočna Ilidža, a pomoć su pružili grad Istočno Sarajevo i opština Trnovo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments