Ivana Kovačević – crtač, kreator, speleolog…

0

Ivanu Kovačević, učenicu četvrtog razreda gimnazije u Srednjoškolskom centru na Palama, najviše ispunjava crtanje pejzaža i osmišljavanje modnih kreacija, kao i kreativni albumi i kutije sa slikama, koji predstavljaju unikatan poklon i lijepu uspomenu.

Ivana navodi za Srnu da su papir i olovka njen bijeg od stvarnosti, te da voli da pravi kreativne albume i kutije sa slikama za svoje najbliže, dok inspiraciju za crtanje nalazi u ljudima, prirodi i muzici.

„Volim da crtam prirodu, sve ono što vidim oko sebe. Tu na neki način imam potpunu slobodu da se igram bojama i tehnikama. Kada su u pitanju modne kreacije, koje su mi mnogo zahtjevnije od crtanja pejzaža, uglavnom crtam ono u čemu mogu sebe da zamislim. Puno pažnje i vremena posvećujem svakoj kreaciji“, navodi ona.

Ivana voli i mandala tehniku, koja je zahtjevna jer treba mnogo preciznosti, vremena i pažnje.

Mandala je sanskrtski izraz koji znači „centar, krug ili magijski prsten“. U rječnicima se definiše kao složeni dizajn koji je često kružan i predstavlja regulacione sile svemira.

Ivana uživa da pravi i kreativne albume i kutije sa slikama za svoje najbliže, a papir je glavna sirovina za rad.

„Koristim i ukrasne podloge i papire, flomastere, razne stikere… sve ono što može da koristi za uljepšavanje albuma i kutija. Uglavnom to pravim za rođendane i neke proslave“, poručuje ona.

Vodič u pećini Orlovača

NJena ljubav, osim crtanja, jesu speleologija i ekologija i već šest godina Ivana radi kao volonter i vodič u Speleološkom kompleksu pećine Orlovača.

„Prvobitno sam bila član geografske sekcije u osnovnoj školi koju je vodio nastavnik Neven Rudić, a 2017. godine, zahvaljujući predsjedniku Mladenu Samardžiću, koji je osnovao Speleološko-ekološko društvo `Orlovača`, postala sam aktivan član tog društva, koje broji oko 40 članova“, priča Ivana Kovačević.

Ciljevi Društva su očuvanje i njegovanje životne sredine i uvođenje koncepta održivog razvoja u sve sektore društva, pa tako organizuju takmičenja, ekološke, obrazovne, rekreativne, humanitarne, sportske, kulturne i zabavne manifestacije.

Speleološko društvo bilo je dio projekta „Uživaj u regionu Sarajevo Romanija“, gdje su sa članovima Planinarskog društva „Javorina“ sa Pala obilježili stazu od Orlovače do Novakove pećine.

Jedan od najvećih projekata u prošloj godini koji su pokrenuli jeste inicijativa za zaštitu prerasta /prirodni most nastao riječnom erozijom/ u koritu Paljanske Miljacke, uz podršku Udruženja „Resursni Arhus centar u BiH“.

U bivšoj Jugoslaviji ovaj prirodni fenomen bio je zaštićen.

Ivana planira da nastavi školovanje na Visokoj školi za informacione tehnologije ekonomiju i preduzetništvo /ITEP/, smjeru veb-dizajn.

Ona poručuje vršnjacima da prate svoje snove, rade na njima i čvrsto vjeruju u njih, jer se samo tako može uspjeti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare