Italijanska vizuelna umjetnost na Filozofskom fakultetu

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama danas će biti otvorena izložba „Proslava 60. godišnjice rimskih ugovora“ koju organizuje Ambasada Italije u BiH, u okviru projekta „Putujuće izložbe“.

Riječ je o novom projektu koji će trajati do 21. maja i koji će u većinu gradova BiH donijeti niz aktivnosti i izložbi o različitim temama – od evropskih integracija do italijanske grafičke umjetnosti i stripa, saopšteno je iz Ambasade Italije u BiH.

Na izložbi, koja će biti otvorena u 15.00 časova na 14 panela predstavljeno je potpisivanje ugovora kojim je formirana Evropska zajednica 1957. godine.

Organizatori ističu da je ova tema veoma značajna u svjetlu puta BiH ka evropskim integracijama, a posebno nakon što je Evropska komisija u februaru usvojila novu Strategiju za Balkan.

Otvaranju izložbe prethodiće debata sa studentima Univerziteta u 14.00 časova na kojoj će govoriti italijanski ambasador Nikola Minasi. On će odgovarati na pitanja studenata o važnosti, ulozi i integraciji Balkana u evropski kontekst.

U ponedjeljak, 21. maja, u Centru za Kulturu Istočno Novo Sarajevo u 18.00 časova će biti otvorena izložba italijanskog stripa na kojoj će biti izloženi neki od najpoznatijih crteža stripa Alan Ford, koji su stvorili Maks Bunker i crtač Magnus /Roberto Raviola/ 1969. godine.

Svijet Alana Forda finom satirom opisuje istoriju italijanskog društva od kraja 60-tih godina prošlog vijeka do danas, a ovaj strip je postigao izuzetan uspjeh u BiH, gdje je godinama prevođen, stoji u saopštenju.

Izložba će 8. juna biti otvorena u Kulturno-sportskom centru na Palama i trajaće do kraja juna.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments