Italijani ulažu u Orlovaču

0

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić i predstavnik italijanske regije Pijemont Emanuela Rampi potpisali su danas na Palama protokol o realizaciji projekta „Turističko-ekološkog kompleksa pećina Orlovača“, vrijednog 76.587 evra. Savić je istakao da se Projekat realizuje u okviru programa Translokalne mreže za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope, a za razvoj agroturizma u planinskim područjima u BiH. On je zahvalio predstavnicima regije Pijemont, sa kojima opština već duže vrijeme sarađuje, ocjenjujući da će ovaj projekat još više da uveže ove dvije sredine. „Ovo nije prvi put da Vlada Italije i nevladine organizacije pomažu opštinu Pale, urađeno je dosta projekata na adaptaciji škola, Doma zdravlja, puteva, mostova i tunela, a jedan od većih projekata je i izgradnja zgrade za djecu sa posebnim potrebama na Palama, koju je radilo Ministarstvo inostranih poslova Italije“, istakao je on i podsjetio da je na Palama smješten i italijanski LOT koji prati razvoj opštine.

Savić je naglasio da će ova sredstva biti utrošena za razvoj agroturizma, u prvom redu za infrastrukturu u predjelu pećine Orlovača, kao i za edukaciju stanovnika u tom dijelu opštine s ciljem proizvodnje zdrave hrane.

Rampijeva je naglasila da je ovim projektom predviđeno obnavljanje i rekonstrukcija pećine Orlovača.

„Ovaj projekat, koji je promovisalo Ministarstvo inostranih poslova Italije, obuhvata osam opština u BiH sa kojima sarađujemo“, rekla je ona i dodala da regija Pijemont ima već dugogodišnju saradnju sa opštinom Pale, Kantonom Sarajevo i Zeničko-dopbojskim kantonom.

Prema njenim riječima, saradnja je usmjerena na razvoj agroturizma na ovim teritorijama i odvija se na taj način da se stvori sistem i da se uključe različiti faktori u realizaciju projekta i to oblast industrije, zanatstva, poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća kako bi se postigli što bolji rezultati.

Rampijeva je naglasila da je cilj da se i ovim projektom pomogne što brži ulazak BiH u EU.

Projekt-menadžer i savjetnik u Kabinetu načelnika opštine Pale Slavko Kujundžić istakao je da se projekat realizuje u sklopu ruralnog razvoja brdsko-planinskih područja koja su slična regiji Pijemont.

Kujundžić je istakao da će projekat trajati dvije godine i on je značajan za opštinu Pale i uži lokalitet Sumbulovca i pećine Orlovača jer će se vršiti revitalizacija infrastrukture, zaštita pećine od propadanja, nakon čega će se osvijetliti pećina i izgraditi nedostajuća infrastruktura.

On je naglasio da je cilj da se oko ovog projekta okupi i domaće stanovištvo, sa svojim ljudskim kapacitetima, kapacitetima smještaja, te da se uključi u proizvodnju i prodaju zdrave hrane i proizvoda iz domaće radinosti.

Prema njegovim riječima, vršiće se edukacija stanovništva s ciljem da se kompletan kompleks pećine Orlovača učini zanimljivijim za posjetioce.

„Ovdje bi zaposlenje našlo domaće stanovništvo što bi mnogo značilo za opštinu Pale“, naglasio je on i dodao da u području pećine Orlovača ima oko 30 do 40 domaćinstava i svi mogu da se uključe u projekat.

(Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare