Istureno odjeljenje Pravnog fakulteta u Srebrenici

0

U Srebrenici je danas potpisan protokol kojim je definitivno riješen status isturenog odjeljenja Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva u ovom mjestu i budući status novoizgrađenog objekta za visoko obrazovanje koji je opština dodijelila na korištenju Univerzitetu iz Istočnog Sarajeva.

Protokol su potpisali dekani pravnih fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva Milan Tomić i Borislav Petrović i zamjenik načelnika srebreničke opštine Ćamil Duraković.

„Pravni fakultet iz Istočnog Sarajeva dobio je licencu i dozvolu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za organizovanje studija u Srebrenici i danas smo se dogovorili da 13. decembra počne nastava za tridesetak brucoša ovog fakulteta iz ovih krajeva, po istom planu i programu i sa istim profesorima kao i za naše studente na Palama i u Bijeljini“, izjavio je Tomić.

On je dodao da su pravni fakulteti iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva potpisali sporazum o saradnji kojim će biti omogućeno studentima treće i četvrte godine, kao i apsolventima isturenog odjeljenja sarajevskog Pravnog fakulteta da završe studije po programu tog fakulteta.

Tomić se zahvalio opštini Srebrenica na kooperativnosti i angažovanju da se riješi ovo pitanje i preuzimanju obaveza radi olakšavanja pokretanja nastave u novizgrađenoj zgradi za visoko obrazovanje u ovom mjestu.

Petrović je rekao da je ovim protokolom konačno riješen status studenata isturenog odjeljenja Pravnog fakulteta iz Sarajeva, koji je u Srebrenici prije četiri godine organizovao studije bez pravnog osnova.

„Naši studenti će narednih dana preći u novu zgradu gdje će okončati studije bez bojazni za regularnost diploma koje će dobiti i po programu po kojem su upisali studij“, istakao je Petrović.

Duraković je rekao da se opština obavezala da finansira i organizuje ugradnju video nadzora u novoj fakultetskoj zgradi, da će prerasporediti četiri radnika koji su tehnološki višak u opštini i nekim ustanovama da obavljaju poslove domara, portira i spremačica na fakultetu i da će uplatiti 50.000 KM, iz budžeta za početak rada isturenog odjeljenja Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva i nastavak studija studenata završnih godina Pravnog fakulteta iz Sarajeva čime je neizvjesnost oko sudbine ovog objekta i legalnosti diploma budućih pravnika konačno otklonjena.

Učesnici ovog sastanka su istakli da je opština Srebrenica stvorila povoljan ambijent da dođe do ove saradnje kako bi se omogućilo studentima da legalno završe započete studije i stvore uslovi za školovanje novih studenata i otvaranje novih visokoobrazovnih smjerova u ovom mjestu i najavili su da će za nekoliko dana svečano ozvaničiti početak rada isturenog odjeljenja Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva u Srebrenici.

(www.palelive.com / Srna / foto: Pravni fakultet Pale)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare