Istorijske veze grčkog i srpskog naroda će se potvrđivati

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su polaznicima kurseva grčkog jezika iz Centra helenske kulture sa Pala i Doboja uručene diplome i nagrade.

Nagrade najboljim polaznicima uručio je direktor Helenske fondacije za kulturu Nikos Kukis, koji je istakao da je Ambasada Grčke u BiH napravila veliki uspjeh osnivanjem grčkih centara širom države.

„To ne bi bilo moguće da nije bilo ljubavi između srpskog i grčkog naroda. Posebno što cijenim ovdje jeste ta istinska ljubav koja je osnova svega“, izjavio je Kukis i dodao da je prvi centar helenske kulture u BiH otvoren upravo na Palama.

Kukis kaže da ga raduje što ima priliku da vidi kako uspješno funkcioniše Centar koji svjedoči istinsku ljubav dva naroda i mnoge veze koje istorijski imaju srpski i grčki narod, a koje će se u budućnosti potvrđivati.

Ambasador Grčke u BiH Dimitris Papandreu ističe da je ponosan na sve koji su se odlučili na izučavanje grčkog jezika u centrima helenske kulture širom države.

„Oni nam čine veliku čast što izučavaju naš jezik i kulturu i istinski su prijatelji i pravi predstavnici naše zemlje i kulture. Zbog toga smo mi ovdje na Palama da im se zahvalimo i još jednom produbimo naša poznanstva i prijateljstva“, poručio je Papandreu.

Papandreu je podsjetio da je juče u Sarajevu održan sastanak grčkih centara koji djeluju na prostoru BiH i Republike Srpske i razmotrene ideje kako dalje da unaprijede saradnju i razvijaju ove centre.

Predstavnik Helenske fondacije za kulturu u BiH Vladan Bartula rekao je da je posjeta Kukisa istorijska, ne samo za centre helenske kulture već i za čitavu BiH.

„Gospodin Kukis predstavlja helensku fondaciju za kulturu za cijelu Evropu. Imali smo nekoliko važnih sastanaka na kojima smo potvrdili bratske i prijateljske veze te je omogućena i dalja saradnja BiH i Helenske fondacije za kulturu“, naglasio je Bartula.

Bartula je dodao da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez pomoći ambasadora Grčke u BiH Dimitrisa Papandreua, te da je ambasador veliki prijatelj i dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Bez njegove pomoći ne bi bilo ničega i ta njegova podrška i dolasci su garant uspjeha, ali i nekih drugih projekata koje planiramo u budućnosti“, naglasio je Bartula.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini najbolje rezultate pokazali su polaznici grčkog kursa iz Doboja.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg polaznika kursa grčkog jezika Marijana Mlađenović kaže da osnovni razlozi za učenje grčkog jezika jesu zajednička kultura, istorija, prijateljstvo i vjera.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare