Istočno Sarajevo – strateški važno za Srpsku

1

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Istočno Sarajevo strateški važan grad za Republiku Srpsku i istakao da neće izostati podrška institucija Srpske kapitalnim projekatima za ovo područje.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem i načelnicima opština koje čine ovaj grad, Dodik je naglasio da je veoma zadovoljan činjenicom da se sastao sa svim načelnicima, bez obzira na političku opciju kojoj pripadaju.

„Osjetio sam posvećenosti razvoju lokalne zajednice, a jednako i gradu kao cjelini. Otpočeli smo put kojim treba da trasiramo sve naše zajedničke projekte kao što smo to uradili prije nekoliko godina kada je ovdje bilo neophodno izgraditi bolnicu, put prema Jahorini i druge infrastrukturne projekte“, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da je neophodno markirati najvažnije projekte koji su pomenuti na današnjem sastanku.

„Neće izostati podrška institucija Republike Srpske izgradnji takvih kapitalnih projekata“, naglasio je Dodik.

Ćosić je zahvalio Dodiku za posjetu Istočnom Sarajevu, gdje je uvijek bio rado viđen gost, dodajući da je na sastanku razgovarano o veoma bitnim stvarima za funkcionisanje Istočnog Sarajeva.

„Lokalni izbori su iza nas, a rad je ispred nas i svih prethodnih godina i danas. Najveća podrška opštinama u sastavu grada bila je Vlada Republike Srpske i svi oni koji predstavljaju Republiku, na čelu sa Dodikom“, rekao je Ćosić.

Gradonačelnik je istakao da je danas razgovarano o bitnim infrastrukturnim projektima koji treba da se nastave kroz drugi investicioni ciklus razvoja grada Istočno Sarajevo.

„Razgovarali smo o tome kako da zaštitimo i dalje unapređujemo najvažnija obilježja grada, a to su Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Bolnica `Srbija`, te Jahorina i da se vodi računa o ravnomjernom razvoju grada“, rekao je Ćosić.

Podrška institucija Srpske u izgradnji kapitalnih projekata

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajevo LJubišom Ćosićem i načelnicima opština koje čine grad, poručio da za izgradnju kapitalnih projekata neće izostati podrška institucija Republike Srpske.

On je istakao da je tokom susreta bilo riječi o podršci novom privrednom razvoju, te je da bez snažne podrške države, odnosno Vlade Republike Srpske i opština, nemoguće motivisati ulagače u neke manje razvijene lokalne zajednice.

Dodik je pojasnio način tranzicije vlasništva u lokalnim preduzećima i istakao da će se u Istočnom Sarajevu nastaviti graditi infrastruktura.

„Vjerujemo da možemo da Kompenzacioni fond, za kojim prestaje potreba za neliko mjeseci jer jenjava kriza izazvana epidemijom virusa korona, preusmjeriti u Razvojni fond, te da to može biti iznos do 500 miliona KM za podršku ovom načinu izgradnje privrednih subjekata“, rekao je Dodik.

On je istakao da će Vlada Republike Srpske podržati potpunu rekonstrukciju puta od Istočnog Sarajeva do Zvornika, riješiti sve „crne tačke“ putem izgradnje treće trake ili na drugi način.

„Dio rekonstukcije puta preko Romanije će u naredne dvije godine biti završen. I sa jedne i sa druge strane ide treća traka što će bitno uticati na protok saobraćaja i riješiti probleme na tom planu“, rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da će biti nastavljeno ulaganje u Olimpijski centar „Jahorina“ i izazio zadovoljstvo što je i u uslovima pandemije ova olipmpijska ljepotica bilježi ekspanziju turzima.

„Vjerujemo da smo učinili pravi potez. Ostaje da završimo još godndolu od Pala i gondolu iz Istočno Sarajeva do Jahorine, Olimpijskog centra, sa nekoliko stajnih tačaka koje će imati posebne svoje sadržaja“, rekao je Dodik.

On smatra da je u Istočnom Sarajevu zaokružena priča oko zdravstvenog sektora te da će se jačati kadrovski Bolnica „Srbija“.

„Mislim da smo najveći dio onog što je bilo neadekvatno riješili izgradnjom nove bolnice. Ideja koju sam ranije čuo da stari dio bolnice, odnosno zgrade koje su bile izgrađene prije 100 godina eventualno adaptiraju za potrebe boravka starijih lica koja će istovremeno imati i blizu zdravstvenu zaštitu“, rekao je Dodik.

On je najavio da će za mjesec dana biti održan sastanak sličnog formata kao danas, sa tim da će mu prisustvovati i predstavnici relevantih institucija Republike Srpske.

Istočno Sarajevo – bedem Brpske

Grad Istočno Sarajevo je istinski bedem Republike Srpske, a taj bedem ne bi bio toliko tvrd da nema podrške institucija Republike, izjavio je gradonačelnik LJubiša Ćosić.

Nakon razgovora sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kom su prisustvovali i načelnici opština u sastavu grada, Ćosić je rekao da je, osim Banjaluke, Istočno Sarajevo jedini grad u Republici Srpskoj koji ima sjedište institucija Republike, koje će nastaviti da se razvijaju u ovom gradu.

„Bitna poruka sa današnjeg sastanka jeste poruka zajedništva. Ne postoji to političko uvjerenje koje može da nas razdvoji u namjeri da razvijamo ovaj grad, da ljudima koji su prije psoljednjeg rata razvijali Sarajevo, pružimo šansu da razvijaju drugi, a to je Istočno Sarajevo“, istakao je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva rekao je da su lokalni izbori prošli, te da gradu, ali i opštinama u njegovom sastavu predstoji rad.

„Rad je ispred nas i upravo u tome, i svih prethodnih godina i danas, najveća podrška opštinama u sastavu grada bila je Vlada Republike Srpske i svi oni koji predstavljaju Republiku, na čelu sa predsjedavajućim Dodikom“, naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, sa Dodikom je razgovarano o bitnim infrastrukturnim projektima koji treba da se nastave kroz drugi investicioni ciklus ravoja grada Istočno Sarajevo.

„Razgovarali smo o tome kako da zaštitimo i dalje unapređujemo najvažnija obilježja grada, a to su Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Bolnica `Srbija`, te Jahorina“, rekao je Ćosić i dodao da će se voditi računa o ravnomjernom razvoju grada.

On je naveo da je sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH razgovarano i o podršci privredi Istočnog Sarajeva.

„Dodik nas je upoznao o tome da u naredne dvije godine možemo da računamao i da kreiramo paket koji se odnosi na podršku postojećim, ali i novim privrednim subjektima koji treba da zaposle ljude na području grada Istočnog Sarajeva“, istakao je Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Vidim i da je načelnik Jugović dogovorio izgradnju Univerzitete te nekih drugih institucija u Palama, kao doprinos ravnomjernijem razvoju Grada, ali i zadržavanju stanivništva, koje sve više napušta ovu opštinu?
Iz kosmosa se vidi ogromna razlika u razvojui donjeg dijela grada u odnosu na Pale, koje užasno stagnuraju i to uoravo otkad je ovdje „poželjna“ vlast!