Isporučena oprema za toplovod, počinju iskopni radovi

9

U Pale je jutros dopremljena treća po redu isporuka predizolovanih cijevi, koje će biti korišćene u realizaciji prve faze izgradnje toplovoda, odnosno novog sistema daljinskog grijanja u ovoj opštini, -potvrđeno je Srni u preduzeću „Grijanje invest“ Pale, koje zajedno sa firmom „Termotehnika“ Banjaluka čini konzorcijum izvođača radova na ovom velikom projektu.

„Isporučen je najveći dio potrebne opreme i već početkom iduće sedmice započećemo radove na iskopu, koje će pratiti i montaža prve dionice toplovoda“, rekao je direktor preduzeća „Grijanje invest“ LJubiša Tanić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je za Srnu da je početak izgradnje toplovoda prvi i najvažniji korak, koji jasno ukazuje na opredijeljenost opštinske uprave da realizuje jedan od najvećih kapitalnih projekata na ovom području.

„Palama je neophodan novi sistem daljinskog grijanja jer je postojeći s jedne strane dotrajao i podložan čestim kvarovima i kao takav nepouzdan za dugoročno rješenje, dok sa druge strane, opet, imamo toplanu u samom centru koja se konačno mora izmjestiti. Ulaskom u izgradnju novog toplovoda, što je prva faza tog velikog projekta, šaljemo jasnu poruku da smo krenuli u rješavanje tog problema i da, narodski rečeno, više nema nazad“, poručio je Jugović.

On je naveo da će zimski period biti iskorišćen za izradu projektne dokumentacije za objekat nove toplane, koja će posjedovati kombinovane kotlovnice i moći će da koristi različite energente, te ispunjavati sve norme koje propisuju savremeni standardi u oblasti zaštite životne sredine.

„Samostalno i uz podršku Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara, što je već objelodanjeno i prilikom posjete predsjedavajućeg Zorana Tegeltije i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca opštini Pale, već radimo i na planu otpočinjanja zvaničnih razgovora sa međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi iznašli najefikasniji i najpovoljniji model finansiranja ovog višemilionski vrijednog projekta“, naglasio je Jugović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
9 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Moje pitanje je na šta planirate da prikopčate ovu cijev? Dovešćete je do placa i? Da je bar do Famosa pa bi ste imali na šta navrnuti, a ovako je malo šuplje.

Pa procitaj, upitani…
pravce se nova

A jeli. Za toplanu niti ima projekta, niti se pocela praviti, niti imate para da je pravite a vec se busate ko da te je napravil.

vidim ja i za sljedece izbore ce se obecavati toplana… toplovod ako se uradi pa se bude cekalo da se izmjesta toplana, sta smo dobili? nista. em tamo gdje ste je plnirali, bice urbano za 5-10 godina, i onda ce se pricati opet o izmjestanju… kupili ste famos niste nista napravili…. ali ne mozete se dovoljno ugradii ako se pravi tolana u famosu, zato, ajmo od nule, al kad, boga pitaj.

Pa valjda je teze napraviti toplanu nego poloziti cijevi. Koji ce vam cijevi ako nemate toplanu. Stara fora, bas kao za obecanu industrijsku zonu.

Napravi prvi korak, narod glasa, ovo ostalo i ne moras.

Čekaj, sada će da raskopaju pola Pala, samo da bi se kao radilo nešto pred izbore, jer 4 godine se sjedilo i divanilo i onda će ova cijev da leži u zemlji do sljedećih izbora? Domaćinski nema šta

Pa logicno je ,prvo se napravi dimnjak da vidis hoce li sporet vuci ,pa se onda pravi kuca.

Normalno. Prvo limar opšije dimnjak, pa se tek onda dimnjak pravi, odozgo na dole naravno, radi gravitacije – lakše je strmu nego brdu. Evo baš izlismo neki temelj pod kuću nekidan. 7 viljuškara je dizalo kuću ne bi li sasuli onaj beton iz miksera pod kuću.

meni nije jasno zašto neko koristi riječ IZNAŠLI bože me oprosti, sakloni i sačuva’