Ispolitizovali polazak djece u školu

0

MILIĆI – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je Srni da su slučajevi u Konjević Polju kod Bratunca, te u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša, gdje djeca još ne idu u školu, ispolitizovani do kraja. On je pojasnio da na roditelje bošnjačke djece neko vrši pritisak, jer su samo nekoliko dana nakon postignutog dogovora da se gradivo iz nacionalne grupe predmeta, uči u skladu sa programom Tuzlanskog kantona na dopunskim časovima, promijenili mišljenje.
“Imamo informaciju da su se grupe roditelja obraćali federalnim ministarstvima, međunarodnim organizacijama i drugim institucijama, ali su im i oni rekli da Ministarstvo govori istinu“, naglasio je Mutabdžija.

On je ponovio da sva djeca imaju jednako pravo i da niko nije diskriminisan, te da sva djeca treba da idu školu.

Mutabdžija je na početku “Dječije nedjelje” rekao da je žalostan što sva djeca u Republici Srpskoj ne idu u školu, jer se na taj način najviše štete nanosi uupravo njima.

“Duboko smo svjesni težine situacije u kojoj se nalaze djeca, te i ovaj put pozivamo roditelje da isprave svoju grešku i da pošalju djecu u školu”, poručio je Mutabdžija.

On je podsjetio da su škole dužne da nakon 30 dana nepojavljivanja djece u školi obavijeste nadležni centar za socijalni rad, koji je u obavezi da posjeti porodice i ustanovi razloge zašto djeca ne pohađaju nastavu.

Na nastavu u područnoj školi u Konjević Polju kod Bratunca ne ide oko stotinu djece bošnjačke nacionalnosti od ukupno njih 139.

Ministar Mutabdžija i bošnjački članovi Savjeta roditelja iz Konjević Polja prije dvije sedmice dogovorili su se u Banjaluci o načinu realizacije njihovih zahtjeva koji se odnose na nacionalne grupe predmeta i polasku djece u školu.

Dogovoreno je da će bošnjački đaci od prvog do petog razreda, maternji jezik i razliku gradiva iz nacionalne grupe predmeta, učiti u skladu sa programom Tuzlanskog kantona na dopunskim časovima koji će se redovno organizovati.

Predstavnici Ministarstva, škole, opštine Bratunac i Savjeta roditelja 30. septembra su se na sastanku saglasili da su stvoreni svi uslovi za normalno odvijanje nastave u školi u Konjević Polju.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments