Ispitati zakonitost privatizacije „Birča“

0

MILIĆI – Sindikalna organizacija kompanije „Boksit“ iz Milića zatražila je da se ispita zakonitost privatizacije Fabrike glinice „Birač“ koja je u data u bescijenje neprovjerenom kupcu iz Litvanije i da se prekine višemjesečna medijska haranaga protiv „Birča“.

Predsjednik Sindikata Milorad Dukić ističe da je „Birač“ najvažniji strateški partner „Boksita“ sa kojim ostvaruje polovinu od ukupnih prihoda, te da višemjesečna haranga ima veoma štetne posljedice za status i poslovni ugled za oba preduzeća.

„Podržavajući Koordinaciono tijelo Vlade Republike Srpske, poslovodstvo i zaposlene u Fabrici, tražimo i zahtijevamo da prestane orkestrirana kampanja u medijima i na drugim javnim mjestima od raznoraznih ostrašćenih i nedobronamjernih političkih i drugih diletanata koji sakupljaju jeftine poene preko tuđih leđa“, istakao je Dukić.

Sindikalna organizacija „Boksita“ dala je podršku nadležnim državnim organima, sudu i tužilaštvu da nesmetano i bez pritiska obavljaju svoj posao.

„Tražimo da se obave odgovarajuće kontrole i istražne radnje po pitanju zakonitosti privatizacije Fabrike, koja ne samo da je data u bescijenje nekompetentnom i neprovjerenom kupcu iz Litvanije, već je republički budžet, kroz preuzimanje određenih obaveza Fabrike i druge pogodnosti, oštećen za više desetina miliona maraka“, navodi Dukić.

Dukić je naveo da je i „Boksit“ pretrpio višemilionsku štetu koja je nastala u periodu od 2001. do 2003. godine tokom nepromišljene i kriminalne privatizacije „Birča“, po osnovu otpisa kamata od 5,2 miliona KM, beskamatnog reprograma duga od oko devet miliona KM na pet godina, neplaćanja kamata za proteklih 10 godina na višemilionske dugove, kao i zbog stalnih obustava proizvodnje i poremećaja u organizaciji i tehnologiji rada.

Zaposleni u „Boksitu“ su, podsjeća Dukić, 2006. godine više dana blokirali zvorničku Fabriku, jer nadležni organi nisu blagovremeno reagovali na kriminal u ranijim godinama, a odnosio se na fingiranje rezultata i iznošenje novca, te rasturanje vlasničke strukture preduzeća.

„Neposredan povod za blokadu bio je dug od oko 15 miliona KM koji je Fabrika odbila da plati `Boksitu`, upućujući ga da naplati od fingirane firme „Balkal“ iz Banjaluke“, kaže Dukić.

Prema njegovim riječima, to je uslijedilo nakon što je nadležni sud u Banjaluci odbio da izda rješenje, odnosno postupi po zahtjevu „Boksita“ i zabrani prodaju robe iz Fabrike dok ne bude izmiren dug prema „Boksitu“.

On je podsjetio da za 54 godine rada „Boksit“ nikada nije poslovao sa gubitkom, već je doprinio sveukupnom razvoju regije Birač.

Zaposleni u „Boksitu“ poručuju da neće dozvoliti da se kojekakvi dušebrižnici i laici igraju njihovim sudbinama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare