ISIC kartice za studente u Banja Luci

0

Studenti, učenici i profesori posjedovanjem ISIC kartice  trebalo bi da ostvaruju veliki broj popusta na proizvode i usluge, kako u inostranstvu, gdje su ove kartice odavno priznate, tako i u Banjoj Luci…

Ali, popust za svoje usluge u Banjoj Luci daju tek po jedna ili dvije auto-škole, stomatološke ordinacije, knjižare, internet kafei, noćni klubovi, restorani, butici, fotografske radnje, prevodioci engleskog jezika i frizerski saloni.

Ipak, broj prodajnih mjesta koji primaju ISIC kartice povećao se u odnosu na prošlu godinu, potvrdili su iz Exit centra, koji od 2002. godine izdaje ove kartice.

– Sve ustanove i prodajna mjesta koja žele da pružaju popust na ISIC kartice moraju se prijaviti kod nas, gdje ispunjavaju formular o obezbjeđenju beneficija i popusta. Trgovine i ustanove individualno određuju popuste na svoje usluge, a oni se kreću od deset do pedeset odsto – rekla je Vesna Drakulić, portparol i administrativni asistent u Exit centru.

Narodno pozorište RS davalo je do ove godine pedeset odsto popusta za predstave na ISIC kartice, dok im nije istekao ugovor sa Exit centrom. Prema riječima direktora Narodnog pozorišta, Rada Simovića, oni ne namjeravaju da obnove ovaj ugovor, jer su cijene ulaznica ionako vrlo male.

– Radije ćemo za ugrožene kategorije studenata, za socijalne slučajeve i djecu poginulih boraca ulaznice davati besplatno. Potrebno je samo da studentske organizacije podnesu zahtjev – izjavio je Simović.

– Studenti sa ISIC karticom imaju do trideset odsto popusta za većinu autobuskih linija u BiH i inostranstvu, ali ove cijene utvrđuju prevoznici – potvrdio je direktor „Autoprevoza“, Goran Starčević.

– Prevoznici sami određuju cjenovnik i oni nisu dužni da daju beneficije, ukoliko to ne žele. Ipak, linije za Beograd, Novi Sad, Beč i Grac, gdje ima dosta naših studenata, posebno su povoljne – naglasio je Starčević.

Cijena ISIC kartice jeste deset maraka, a da biste je dobili potrebno je da donesete dvije male fotografije i kopiju prve strane indeksa i posljednjeg ovjerenog semestra za studente, a za učenike potvrdu iz škole o pohađanju nastave.

Exit centar izdaje i kartice za profesore, odnosno ITIC kartice, koje koštaju 12 maraka. Za ITIC karticu potrebno je donijeti uvjerenje o zaposlenju iz škole ili s fakulteta. Sve ove kartice vrijede za jednu školsku godinu, a prema podacima Exit centra, godišnje se izda 250 do 300 kartica.

ISIC kartice važe u 116 zemalja

ISIC je osnovan 1968. godine u Amsterdamu, a danas ove kartice važe u 116 zemalja svijeta. Na sajtu www.isic.org mogu da se nađu sva prodajna mjesta u svijetu i BiH koja podržavaju ISIC kartice.

(Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare