Ishrana – prevencija pčelinjih gubitaka

0

SOKOLAC – Loši klimatski uslovi su uticali na smanjenje pčelinjih društava na području Republike Srpske zbog čega se mora blagovremeno intervenisati u cilju sprečavanja pojave gladi, jer postoji mogućnost da se na pčelinjaku pojavi grabež, odnosno da jača pčelinja društva počnu da napadaju slabija, rekao je predavač sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke Goran Mirjanić.
On je na današnjem predavanju, održanom na Sokocu u organizaciji ovdašnjeg Udruženja pčelara Glasinac, o temi „Kvalitetna ishrana pčela u funkciji veće produktivnosti pčelinjih društava“ ukazao na važnost ishrane pčela u smislu prevencije pčelinjih gubitaka.

„Grabež se mora sprečavati u osnovi, kao zarazna bolest, jer se prenosi sa košnice na košnicu i u toku sezone može se ostati bez cijelog pčelinjaka“, istakao je Mirjanić i dodao da pojava gladi u pčelinjaku može biti spriječena alternativnim prihranjivanjem pčela.

Jedan od uzroka nedostatka adekvatne pčelinje paše, kaže on, može biti stradanje nektarskih biljaka koje čine glavnu medonosnu pašu. On je naglasio da pčelar ne smije dozvoliti da pčelinja društva ostanu bez hrane i da u košnicama ne smije biti manje od osam kilograma hrane, jer će društo tokom sezone uginuti.

Prema njegovim riječima, sirovina za hranu za pčele mora biti čista, suva i dobro uskladištena i po mogućnosti od šećerne repe, jer pčela ima osjetljiviji probavni trakt od čovjeka, a sirup ili pogača za pčele moraju biti svježe napravljeni i isti dan utrošeni.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare