Intenzivne kontrole uništavanja ambrozije od jula do kraja septembra

0

BANJALUKA – Na području Republike Srpske od jula do kraja septembra republička poljoprivredna inspekcija vršiće intenzivne kontrole uništavanja ambrozije jer je mjesec jul period intenzivnog vegetativnog rasta ambrozije, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Inspekcijske kontrole vrše se s ciljem suzbijanja i uništavanja ove korovske biljke prije nego što dođe u fazu cvjetanja, a iz Inspektorata pozivaju fizička i pravna lica da ukoliko već nisu, blagovremeno izvrše uklanjanje ambrozije sa svojih parcela, da ne čekaju dolazak inspektora i da se ne izlažu riziku od kažnjavanja.

„Za neprovođenje mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije propisane su kazne koje su za pravno lice od 1.000 do 2.000 KM, za preduzetnika od 500 do 1.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1.000 KM i za fizičko od 200 do 500 KM“, navode iz Inspektorata.

Kontrole se sprovode u saradnji sa gradskom/opštinskom poljoprivrednom inspekcijom, a u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Odlukom Vlade Republike Srpske o mjerama za suzbijanje i uništavanje ambrozije.

Suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni su sprovoditi vlasnici i korisnici površina poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta /vrtovi i bašte, njive, voćnjaci, vinogradi, livade i drugo/, šume, lovišta, vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta, izgrađenog i neizgrađenog, subjekti koji upravljaju vodotokovima i kanalima, i površinama uz vodotoke i kanale.

Suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni su sprovoditi i subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i željezničke pruge, subjekti koji upravljaju parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama, vlasnici i korisnici zapuštenih površina, pored puteva, staza, kao i utrina, parloga, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama, i drugo.

Prema podacima za 2020. godinu republička i opštinska poljoprivredna inspekcija izvršila je 258 kontrola u ovoj oblasti i naložila uništavanje korovske biljke ambrozije sa površine od 286,21 hektara.

U ovim kontrolama, kako navode iz Inspektorata izdato je i 157 prekršajnih naloga u vrijednosti od 38.500 KM.

Suzbijanje i uništavanje ambrozije može se vršiti primjenom agrotehničkih mjera – obrada zemljišta /oranje, zaoravanje strnjišta, tanjiranje/, njegom usjeva /okopavanje, međuredno kultiviranje, plijevljenje/, primjenom mehaničkih mjera – čupanje, košenje, spaljivanje biljaka.

Iz Inspektorata navode da se suzbijanje i uništavanje ambrozije može vršiti i primjenom hemijskih mjera – upotrebom neselektivnih /totalnih/ herbicida sa kontaktnim i translokacionim djelovanjem na nepoljoprivrednim površinama, upotreba selektivnih herbicida koji imaju dozvolu za primjenu za suzbijanje ambrozije i drugih korova u usjevima i zasadima raznih poljoprivrednih biljaka.

„Pored šteta koje ambrozija nanosi kao korov u poljoprivrednoj proizvodnji, polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergena“, naglašavaju iz Inspektorata Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments