Institucionalnom saradnjom do benefita za srpski narod

0

Predstavnici gradskih uprava Istočnog Sarajeva i Novog Sada, te opštine Herceg Novi najavili su na današnjem sastanku institucionalnu saradnju ova tri grada koja će donijeti benefite srpskom narodu.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da će sa Herceg Novim saradnja biti fokusirana na turizam, preko turističkih organizacije ova dva grada.

„Institucionalno, odnosi će biti uspostavljeni i na polju kulture“, istakao je Vučetić nakon sastanka predstavnika ovih gradova u Istočnom Sarajevu, dodavši da je razgovarano i o ponudi sezonske radne snage u ljetnim mjesecima u Herceg Novom.

On je podsjetio da je Istočno Sarajevo već uspostavilo saradnju sa Novim Sadom i to kroz saradnju dva univerziteta, ali i u oblasti kulture i turizma.

„U februaru smo dogovorili određene vidove saradnje sa Novima Sadom, a sada smo to nastavili. Sve ćemo finalizovati u narednom periodu“, rekao je Vučetić novinarima.

On je dodao da su kulturni centri Istočnog Sarajeva i Novog Sada već postpisali sporazum o saradnji što će biti osnova za nastavak saradnje u oblasti kulture.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović rekao je da nema nijedne prirodne prepreke – jezera, planine, ali ni jedne osobe ili političara koji može da razdvoji srpski narod.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak u Istočnom Sarajevu iskorišten je da se otvore mnoge teme, prvenstveno, da se sa protokolarne saradnje, koja je bila do sada, pređe na institucionalnu saradnju Istočnog Sarajeva i Novog Sada.

„Uskoro će biti potpisivanje sporazuma o saradnji Istočnog Sarajeva i Novog Sada u nekoliko sfera društvenog života, gdje smo našli zajednički interes“, istakao je Petrović, te dodao da je prije svega riječ o kulturi, privredi, sa posebnim osvrtom na turizam, te saradnji univerziteta.

On je izrazio želju da saradnja dva grada bude na mnogo većem nivou i efikasnija, sa ciljem donošenja benefita srpskom narodu sa obje strane rijeke Drine.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je da je inicijativa za uspostavljanje saradnje Istočnog Sarajeva i ove crnogorske opštine bila i u prethodnom periodu, ali da je sada došlo vrijeme da se ona i formalizuje.

„U narednom periodu ćemo dogovoriti mjesto i datum potpisivanja sporazuma o saradnji dva grada, na obostrano zadovoljstvo, jer Istočno Sarajevo ima svoj brend, zimski turistički centar Jahorinu, dok je Herceg Novi bio brend bivše Jugoslavije, a sada je okosnica turizma u Crnoj Gori“, istakao je Katić, dodavši da ova tri grada moraju da sarađuju i da se uvezuju.

Direktor Turističke organizacije „Jahorina“ Igor Tošić rekao je da goste iz Novog Sada i Herceg Novog upoznao o činjenici da je turizam u Istočnom Sarajevu u ekspanziji, što otvara mnoge perspektive, naglasivši da ga treba unapređivati.

„Turistička organizacija je u proteklom periodu ostvarila saradnju sa Privrednom komorom Vojvodine“, rekao je Tošić, dodavši da su kao gosti ove komore nastupali na sajmu u Novom Sadu.

Kada je riječ o turističkoj saradnji Istočnog Sarajeva i Herceg Novog, Tošić je rekao da se zajedničkim aktivnostima može doprinijeti promocije dva grada, jer su gradovi, kao regionalna ponuda daleko interesantniji turistima iz cijelog svijeta.

Petrović i Katić su čestitali svim građanima, ali i rukovodstvu grada Istočnog Sarajeva krsnu slavu – Svetog Petra Zimonjića mitropolita dabrobosanskog.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare