Inovativni nastavnici da budu uzor obrazovnom sistemu

0

FOČA – Na prvom forumu „Nastavnici su važni“ sarajevskog Centra za obrazovne inicijative „Step baj step“, u Foči su danas predstavljene neke od inovativnih praksi nastavnika iz škola u BiH, koje su, s ciljem afirmacije ove profesije, nominovane ili nagrađene na konkursu ovog centra.
Kreativne pristupe u nastavi i vannastavnim aktivnostima predstavili su nastavnici iz Foče, Goražda i Mostara.

Nastavnik srpskog jezika u fočanskoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Duško Krsmanović upoznao je učesnike foruma sa svojom inovacijom „Dječiji dnevnik“, za koju je osvojio glavnu nagradu u kategoriji „Predmetna nastava“.

On je istakao da je svojim radom iskoračio iz uobičajenog načina rada u nastavi i upustio se u medijsko polje, koje je za njega prilično nepoznato.

„Dobro smo se zabavili i naučili mnogo toga o medijima – kako funkcionišu, šta je njihov cilj i na koji način ih kritički posmatrati. Djeci je lakše nego nama odraslima, mada im je na početku bio problem nesigurnost i nedostatak samopouzdanja da izađu u grad i intervjuišu ljude o određenim temama, ali kako vrijeme odmiče toga se oslobađaju i prilozi postaju sve bolji“, rekao je Krsmanović.

On je pojasnio da se „Dječiji dnevnik“ sastoji iz informativnog, ali pomalo i dokumentarnog i igranog programa, te da je poenta da djeca snimaju ono što vole i što ih zanima.

Nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi „Ivan Gundulić“ u Mostaru Željka Zovko osmislila je „Mjuzikl radionicu“ za djecu iz dvije mostarske škole.

„Cilj je bio da djecu iz različitih škola povežemo, ali i da ih udaljimo od tableta i računara, te da razvijemo kod njih glumačke, plesne i pjevačke sposobnosti kroz radionicu koja je trajala pola godine. Uspjeli smo da djeci Mostara pokažemo da vrijeme mogu provoditi mnogo bolje“, navela je Zovkova.

Ona je istakla da su djeca oduševljena, te da su se ove godine uključili i đaci iz drugih škola, što pokazuje da je „Mjuzikl radionica“ pun pogodak.

Izvršni direktor Centra za obrazovne incijative „Step baj step“ Radmila Rangelov Jusović kaže da nastoje da promovišu nastavnike koji ličnim naporom i entuzijazmom razvijaju kreativnost kod djece i daju obrazovanju kvalitet više.

„Želja nam je da vratimo dostojanstvo nastavničkoj profesiji i da naglasimo da je ulaganje u obrazovanje od presudnog značaja za budućnost svih nas, a znamo da se veoma malo ulaže u tu oblast“, navodi Jusovićeva.

Ovaj centar okuplja oko 1.000 nastavnika koji se redovno sastaju i razmjenjuju iskustva, a ovakvim promocijama nastoje da skrenu pažnju javnosti.

Jusovićeva napominje da je potrebno premostiti jaz između nastavnika, roditelja i društvene zajednice, da bi škola ponovo postala mjesto gdje djeca rado dolaze.

„Nastavnici imaju najveću ulogu, ali su i roditelji veoma važni i mi pokušavamo da udružimo roditelje i nastavnike da zajednički unaprijede obrazovanje da bismo probali da vratimo radost djeci, jer kao da je škola postala mjesto koje se ne voli“, istakla je Jusovićeva.

Ona ističe da u svakoj školi u BiH postoje nevjerovatni nastavnici, koji nekada u svojim sredinama nisu prepoznati i podržani.

„Mi smo na konkursu dobili takvih inovativnih praksi da ne znate koja je od koje bolja. Ovi nastavnici znaju kako da se iskoriste potencijali učenika i potrebno ih je staviti na vrh piramide u obrazovanju, da budu modeli i uzori cijelom sistemu“, naglasila je Jusovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare