Inkluzivno obrazovanje u srednjim školama

0

ZVORNIK – U Zvorniku se danas održava seminar pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje u srednjim školama“ na kome učestvuju nastavnici srednjih škola iz Zvornika, Bratunca, Vlasenica, Milića, Osmaka, Srebrenice i Šekovića.

Načelnik za predškolsko, osnovno i opšte srednje obrazovanje u Republikom pedagoškom zavodu Nina Ninković rekla je Srni da je Republički pedagoški zavod, u skladu sa svojim opredjeljenjima i dužnostima, uz finansijsku podršku Unicefa organizovao seminar za nastavnike osnovnih i srednjih škola u vezi sa inkluzijom u obrazovanju.

„Na regiji Birač smo uključili predstavnike svih osnovnih i srednjih škola, a tokom ove i naredne godine obići ćemo cijelu Republiku Srpsku da bismo nastavnicima pružili elementarne informacije i pomogli im da se nose sa poteškoćama i izazovima sa kojima se svaki dan susreću u nastavi“, rekla je Ninkovićeva.

Prema njenim riječima, edukatori na seminaru su stručnjaci sa Defektološkog fakulteta iz Beograda – logopedi, defektolozi, pedagozi, psiholozi, odnosno ljudi koji imaju dovoljno iskustva da odgovore na potrebe i dileme nastavnog osoblja.

Teme današnjeg seminara su Inkluzija u Republici Srpskoj sa osvrtom na zakonske odredbe i procedure razvrstavanja, izbor struka i zanimanja, način pružanja podrške…, Osnovne karakteristike djece sa smetnjama u razvoju prema Pravilniku o procjeni potreba, klinička slika, etiologija, mogućnost u školovanju.

Seminar za profesore srednjih škola je jednodnevni, a u naredna dva dana biće održan seminar za nastavnike osnovnih škola sa regije Birač o temi „Inkluzivno obrazovanje u osnovnim školama“.

Republički pedagoški zavod, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i uz podršku Unicefa, organizovao je seminare za nastavnike osnovnih i srednjih škola koji rade sa djecom sa posebnim potrebama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare