Inicijativa za podizanje kosturnice pripadnicima Jugoslovenske vojske

0

FOČA – Boračka organizacija Foča i Crkvena opština Miljevina pokrenuli su inicijativu da se u Miljevini izgradi spomen-kosturnica pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su na tom području ubijeni u masovnim likvidacijama krajem maja 1945. godine.

Danas je služen parastos na jednom od najmasovnijih stratišta, kod jame Ponor u miljevinskom selu Budanj, u koju je nakon što su se predali novoj komunističkoj vlasti, bez suđenja i to poslije zvaničnog završetka Drugog svjetskog rata, bačeno oko 2.000 mladih kraljevih vojnika.

Prema podacima Udbe, na području od Kalinovika do Foče, što u borbama sa partizanima, što u masovnim likvidacijama zarobljenika, ubijeno je oko 9.000 četnika i mladih regruta iz Šumadije, od kojih je većina bila mobilisana pred kraj rata.

Mještanin Budnja Milomir Stanković /65/ priča da je njegova baba pomogla jednom od vojnika, koji je uspio da se izvuče iz jame Ponor.

„Nahranila ga je i pokazala put prema Hercegovini. Kao mali sjećam se da se jednog dana pojavio jedan čovjek iz Kragujevca, koji je pripalio svijeću i zatim razgovarao sa mojom babom, ali nas djecu su tada istjerali iz kuće i ništa nam nisu pričali, mogu samo da pretpostavim da je to bio vojnik, koji je preživio strijeljanje“, kaže Stanković.

Ulaz u jamu Ponor zatrpan je jalovinom iz rudnika osamdesetih godina prošlog vijeka, a Stanković se prisjeća da je bila duboka više od 100 metara.

„Prečnik joj je bio 40 metara i imala je dvije etaže, prva je dubine oko 25 metara, a druga više od 100 metara. Samo ovdje je završilo oko 2.000 četnika, a boga pitaj koliko još na Vratlu, na putu od Kalinovika prema Miljevini, zatim u Dračima, po Ocrkavlju oko rijeke Bistrice i po drugim stratištima“, navodi Stanković.

Zamjenik predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Miloš Lazović kaže da je procjena da je na ovom području ukupno stradalo oko 20.000 pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini.

On navodi da će u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i uz pomoć resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije pokušati da prikupe kosti ubijenih vojnika.

„Namjera je da se napravi spomen-kosturnica u Miljevini i crkva, da se konačno smire te duše. Upoznali smo danas sa tom idejom ministra Milenka Savanovića i zamolili ga da organizuje sastanak sa ministrom Aleksandrom Vulinom u Srbiji da bismo imali pristup dokumentaciji“, rekao je Lazović.

On je najavio da će uskoro biri promovisana i knjiga, koja govori o ovoj strašnoj odmazdi pobjedničke nad poraženom vojskom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare