Incko: Turizam je velika razvojna šansa Pala

0

Specijalni predstavnik EU Valentin Incko rekao je danas da su ljudi, posebno mladi, najveći potencijal BiH, a da turizam predstavlja veliku razvojnu šansu Pala.

Incko smatra da je potrebno da se stvori „bolji okvir“ da bi se mladi i ostali zadržali te da bi se omogućila njihova egzistencija.

On je naveo da su prilika za stvaranje boljeg okvira opšti izbori 3. oktobra, kada će građani imati šansu da mijenjaju političku scenu.

„Treba koristiti otvorene liste da se dođe do regeneracije krvi i nekih novih ideja, novih impulsa kao bi se stvorio bolji okvir za mlade, za pokretanje ekonomije, a u okviru ekonomije i turizma“, rekao je Incko novinarima na Palama pred početak javne debate posvećene turizmu i pitanjima koja se tiču mladih.

Govoreći o turističkim potencijalima Pala i okoline specijalni predstavnik je konstatovao da su oni poznati odranije.

„Turizam je imao svoju istoriju ovdje, zna se šta je Jahorina, zna se šta su bili olimpijski tereni“, rekao je Incko.

Svoju izjavu novinarima Specijalni predstavnik EU u BiH doktor Valentin Incko počeo je riječima da se u Palama mnogo toga promjenilo od 1996. godine kada je prvi put dolazio.

„Pale su danas udvostručile broj stanovnika, ovdje studira nekoliko hiljada mladih ljudi, a turizam ponovo želi procvjetati.“

Praveći paralelu sa turizmom u njegovoj zemlji, Austriji, Incko je rekao da su nekadašnja seoska imanja koja su bila počela da se gase razvojem ekološkog i seoskog turizma te ekološke poljoprivrede kao prateće grane oživjela i dovela do toga da su ti dijelovi zemlje sada među najbogatijima.

Incko je konstatovao da su Pale danas potpuno drugačije od mjesta koje je upoznao 1996. godine, čemu su doprinijeli otvaranje fakulteta i više hiljada mladih koji se na njima školuju.

Ambasadorka Francuske u BiH Mariz Bernio ocijenila je da je javna debata prilika da se riješe i neka pitanja u vezi sa integracijama BiH u EU.

„Članice EU dužne da prime BiH, ali da je potrebno da se prije toga riješe neki nesporazumi“, rekla je Bernio dodavši da joj se čini da su građani BiH svakodnevno bombardovani raznim neistinitim tvrdnjama.

Bernio se saglasila sa stavom specijalnog predstavnika da su ljudi najveći potencijal BiH, a da je turizam, posebno seoski, velika razvojna šansa.

Javna debata u Palama, pod nazivom „Postoji samo jedan pravac za BiH – izgradnja prosperitetnog i demokratskog društva u srcu Evrope“, pretposljednja je od planiranih 10 širom BiH.

Debati su, između ostalih, prisustvovali predstavnici vlasti Istočnog Sarajeva te akademske zajednice.

Planirano je da po okončanju javne debate specijalni predstavnik u razgovoru sa sa direktorom Olimpijskog centra Jahorina Brankom Koromanom, načelnikom opštine Pale Slobodanom Savićem, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Vinkom Radovanovićem te gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom podrži njihovu zajedničku kandidaturu za Evropski olimpijski festival mladih 2015. godine.

Debatu u Palama pratio je veliki broj medija iz čitave BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Valentin Incko na OSM radiju

Gostujuci u  emisiji radija OSM, specijalni predstavnik EU Valentin Incko rekao je da je cilj debata koje se odrzavaju u deset gradova BiH, a cija je tema put BiH u EU, upoznavanje gradjana sa prednostima i  izazovima EU i nacinu na koji on sam  moze da pomogne u realizaciji vizije o Evropskoj entegraciji BiH. Incko je rekao da postoji realna mogucnost da BiH od potencijalnog kandidata za dvije ili tri godine stekne status kandidata clanice EU.

-Kao kandidat za clanstvo u EU, BiH ce imati mogucnost koriscenja fondova za razvoj i privredu, kao i ucesca na sjednicama Evropske zajednice, ali bez prava glasanja – rekao je Incko i naglasio da su ljudski resursi najvazniji za sto bolje iskoriscavanje svih prednosti koje nudi EU.

Govoreci o kandidaturi BiH za ZOOI 2015.godine, i sa Austrijom kao protivkandidatom, Incko je rekao da bi ova kandidatura mnogo znacila za BiH, narocito zbog saradnje opstina iz RS i FBiH i prevazilazenja entitetskih granica, i da bi kao takva imala podrsku spec. predstavnika EU.

(OSM radio)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare